Kőtár


Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Tértörténet, burkolatok, vízköpők és majomkutyák. Különleges lapidárium nyílt 2015. október 5-én az Országház lecserélt kőszobraiból a Kossuth téren.

A magyar országgyűlés intézményéhez – a világon egyedülálló módon – több eltérő tematikájú kiállítás is csatlakozik, melyek együttes területe csaknem 1700 négyzetméter. Közéjük tartozik a 2014 októbere óta működő 1956-os emlékhely, a 2015 márciusától látogatható Országgyűlési Múzeum, és az újonnan megnyílt kőtár is.

Steindl Imre nem szerette volna kéményekkel elcsúfítani az épületet, ezért korszerű hűtő-, fűtő-, és szellőzőrendszert tervezett. A hűtést a téren álló, két vízmedencés szökőkút biztosította, ezeket azonban a térrendezések során megszüntették. Ezt követően a légkutakban felhalmozott, több tonna jégen átvezetett levegő gondoskodott az épület hűtéséről. A déli szellőzőkút csatornájában az 1956-os Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelye látható, míg a kőtár az északi alagútban került kialakításra. Steindl Imre az országgyűlés intézményének eredetileg téglaburkolatot képzelt el, melyet a későbbiekben a gótikus stílushoz jobban illeszkedő kőburkoltra módosított. Utóbbi állaga azonban a Duna parti időjárási viszonyoknak, az erős szélnek és a nagyvárosi levegőnek köszönhetően hamar romlásnak indult. A kőtár kiállítása folyamán kronologikus sorrendben követhetjük végig a Kossuth tér és az Országház építésének történetét a XIX. századi alapozástól kezdve a szoboravató ünnepségeken át egészen a napjainkban befejeződött teljes burkolatcseréig. Külön érdekesség, hogy a régi képek mellett – sajátos kontrasztot alkotva – mostani felvételek is helyet kaptak.

A kiállítótérbe lépve József nádor szobra fogad minket, míg az alagút végén található, kör alakú térben különböző állatalakokra és szörnyformákra emlékeztető vízköpők helyezkednek el. Az egykori szellőzőkutat különleges oszlopmegoldás idézi fel, a kőszobrokon kívül pedig réz alkotások, és aranyozott elemek is megtekinthetők.

Nyitva tartás:

március 16. - november 20.

hétfő-vasárnap: 10:00 - 18:00

A látogatás minden nap 13:15 és 14:00 között technikai okok miatt szünetel.


november 21. - március 15.

kedd-vasárnap: 10:00 - 12:00 (időjárás függvényében)

A kiállítás – az 1956-os emlékhelyhez hasonlóan – ingyenesen látogatható.