Vízköpők és majomkutyák – két éve nyílt a kőtár!

Tértörténet, burkolatok és lecserélt kőszobrok. 2015. október 5-én nyitotta meg kapuit a lapidárium a Kossuth téren.

A magyar országgyűlés intézményéhez – a világon egyedülálló módon – több eltérő tematikájú kiállítás is csatlakozik, melyek együttes területe csaknem 1700 négyzetméter. Közéjük tartozik a 2014 októbere óta működő In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás, a 2015 márciusától látogatható A magyar törvényhozás ezer éve című kiállítás, Az Országház története tárlat, és a 2015 őszén megnyílt Kőtár is.

Steindl Imre nem szerette volna kéményekkel elcsúfítani az épületet, ezért korszerű hűtő-, fűtő-, és szellőzőrendszert tervezett. A hűtést a téren álló, két vízmedencés szökőkút biztosította, ezeket azonban a térrendezések során megszüntették. Ezt követően a légkutakban felhalmozott, több tonna jégen átvezetett levegő gondoskodott az épület hűtéséről. A déli szellőzőkút csatornájában az 1956-os Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelye látható, míg a kőtár az északi alagútban került kialakításra. Steindl Imre az országgyűlés intézményének eredetileg téglaburkolatot képzelt el, melyet a későbbiekben a gótikus stílushoz jobban illeszkedő kőburkolatra módosított. Utóbbi állaga azonban a Duna parti időjárási viszonyoknak, az erős szélnek és a nagyvárosi levegőnek köszönhetően hamar romlásnak indult.

A kőtár kiállítása folyamán kronologikus sorrendben követhetjük végig a Kossuth tér és az Országház építésének történetét a 19. századi alapozástól kezdve a szoboravató ünnepségeken át egészen a napjainkban befejeződött teljes burkolatcseréig. Külön érdekesség, hogy a régi képek mellett – sajátos kontrasztot alkotva – mostani felvételek is helyet kaptak. Az egykori szellőzőkutat különleges oszlopmegoldás idézi fel, a kőszobrokon kívül pedig réz alkotások, és aranyozott elemek is megtekinthetők.

Nyitvatartás

hétfőtől vasárnapig 10:00–18:00

A látogatás minden nap 13:15 és 14:00 között technikai okok miatt szünetel.

A téli nyitvatartásról az Országgyűlési Múzeum oldalán tájékozódhatnak.

A magyar törvényhozás ezer éve, az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás és a Kőtár egyaránt ingyenesen látogathatóak.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Feltöltve - 2017-10-05 08:00:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK