Vizek vonzásában

A Országház látképének elválaszthatatlan része a víz: volt már itt jég, ár és közfürdő is, de az épület belsejéből sem hiányozhatnak a hozzá kötődő alkotások. Néhány különleges fényképpel emlékezünk meg a Víz Világnapjáról.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Március 22-ét az Egyesült Nemzetek Szervezete 47. Közgyűlése nyilvánította a Víz Világnapjává, az 1992. évi dublini és Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferenciák kezdeményezésére. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz rendkívüli szerepére.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Az Országházban látható vízzel kapcsolatos alkotások közé tartozik a bal oldali képen látható Hajós szobra. Lantay Lajos műve a főrendiházi folyosó dunai szakaszát díszíti, míg jobbra, a főrendiházi társalgóban található Halászat hármas szoborcsoportja Mayer Ede munkája. A szobrok pirogránitból készültek a pécsi Zsolnay gyárban.

Ingyenes strand 1887-ben

Kevéssé ismeretes tény, hogy a Duna belvárosi szakaszán - még az 1900-as években is - több fauszoda üzemelt. A magyar országgyűlés épülete mellett szintén közfürdő működött, ahová egyes források szerint még politikusok is lejártak úszni két ülés között.

Dunafürdő 1920 körül

A folyó azonban nem volt mindig ilyen békés. Az Országház fennállása óta több alkalommal kilépett a medréből, legutóbb 2013-ban sújtotta árvíz a fővárost.

Jeges árvíz

Árvíz 2013-ban, a Kossuth tér felújítása idején

Érdekesség, hogy az Országház hűtését egykor a Kossuth téren álló, két vízmedencés szökőkút biztosította, amelyeket a térrendezések során megszüntettek. Ezt követően a légkutakban felhalmozott, több tonna jégen átvezetett levegő gondoskodott az épület hűtéséről. Az alagutakban ma az Országgyűlési Múzeum két tárlata, az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás, valamint a Kőtár látható.

Kőtár az egykori vízmedencés szökőkút helyén. Fotó: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala


Feltöltve - 2016-03-22 08:05:00.
Kategória: HÍREK