Versek útján

A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük április 11-én, József Attila születésnapján. Ma lenne 111 éves a költő.

József Attila 1905. április 11-én született Budapesten. Megpróbáltatásokkal teli gyermekkorát követően Juhász Gyulával való találkozása indította el pályafutását, akinek segítségével kiadta első kötetét. 1923-ban már a Nyugat is közölte verseit. Ezt követően folyamatosan jelentek meg művei és kötetei, majd Ignotus Pállal 1936-ban útjára indították a Szép Szó című folyóiratot. József Attila fiatal korától mentális zavarokkal küzdött, míg végül 1937-ben a balatonszárszói vasútállomáson tragikus hirtelenséggel hunyt el.

József Attila szobra a Kossuth téren
(Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala)

Műfordítóként a szomszéd népek kortárs lírájának tolmácsolására törekedett, de értékesek Villon-fordításai is. Babits Mihállyal való összekülönbözése miatt csak halála után, 1938-ban ítélték neki a Baumgarten-díjat, 1948-ban pedig posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki. A Magyar Írók Szövetsége 1963-ban vetette fel, hogy minden év április 11-e legyen a költészet napja, melynek megrendezésére először 1964-ben került sor.

„A költészet látszatra a leginkább nemzeti jellegű emberi tevékenység? mert legeredendőbb kifejezése az embernek, leginkább van eszközéhez is kötve: minden idegszálával egy nyelv élő szervezetéhez. […] S bár a legnemzetibb, a legerősebb híddá tud lenni a nemzetek között. […] A költészet, bár a világ minden nyelvén külön szól, minden nyelven mégis az emberiség anyanyelvét beszéli.”
(Részlet Somlyó György: A líra nem hal meg című cikkéből, amely az Élet és Irodalom 1964. április 11-i számának címlapján jelent meg.)

Mintegy negyven évvel később, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából a 2005-ös esztendőt az UNESCO József Attila emlékévnek nyilvánította. Koichiro Matsuura, az UNESCO akkori főigazgatója az intézmény párizsi székhelyén 2005. március 30-án megnyitotta a költő életéről és munkásságáról rendezett kiállítást.

József Attilán kívül a magyar irodalom egy másik neves alakja, Márai Sándor is április 11-én látta meg a napvilágot, 1900-ban. Kevesen tudják, hogy a költő egyik kedvelt helye volt az Országház Kávéház, ahol számos alkalommal megfordult.

A költészet napja alkalmából szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe Könyv-Jelző rovatunkat, amelyben többek között József Attila: A Dunánál című verse is megtalálható.

Feltöltve - 2016-04-11 15:00:00.
Kategória: HÍREK