Tudjon meg többet múltunkról!

Az Országgyűlési Könyvtár által gondozott Hungaricana Közgyűjteményi Portál számos új tartalommal bővült az elmúlt néhány hónapban, amelyek értékes forrásként szolgálnak mindazok számára, akik személyes érdeklődésből vagy kutatási céllal keresnek kordokumentumokat, illetve történeti iratokat.

A több százezer oldalnyi új digitalizált anyag között találjuk a közjegyzői iratok adatbázisát, amely 1875-től, a közjegyzői intézmény felállításától 1918-ig bezárólag tartalmazza a budapesti közjegyzői irodák csaknem teljes iratanyagát, de szórványosan 1945 utáni dokumentumok is előfordulnak a gyűjteményben. A közjegyzői iratanyag a levéltári adatbázis részben kereshető.

Szintén a közelmúltban kerültek be a Hungaricanába az MSZMP megyei pártbizottságai által elindított napilapok (pl. Petőfi Népe, Pest Megyei Hírlap, Tolna Megyei Népújság), amelyek az adott megye politikai, gazdasági, kulturális és sportéletébe nyújtanak mélyreható betekintést. A napilapok az 1950-es évektől a 2000-es évek elejéig érhetők el digitális formában az adatbázisban.

Fontos történeti források lehetnek kutatók számára a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottsága üléseinek jegyzőkönyvei. A bizottság, csakúgy, mint a tanács, 1950 és 1990 között működött a gyűjteményrészben, így ezen időszak dokumentumai kereshetők teljes szöveggel. Fontos tudni, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint a levéltári törvény rendelkezései miatt nem megjeleníthető oldalakat – támogató állásfoglalással – Budapest Főváros Levéltárában lehet megtekinteni.

A Hungaricana legfrissebben közzétett digitális gyűjteménye a résztvevő intézmények által néhány héttel ezelőtt bemutatott, a Ferencvárosi Torna Club életéhez és történetéhez kapcsolódó kiadványok adatbázisa. A 36 000 oldalas gyűjtemény tartalmazza a Fradi Múzeumot megalapító Nagy Béla az FTC történetéről, életéről írt műveit, valamint az egykori kiadványok digitalizált számait (Fradi Magazin, Fradi Híradói, Fradi Műsorfüzet, Tribün).

Böngésszen Ön is a történeti forrásaink és kulturális örökségünk tárházát kínáló Hungaricana Közgyűjteményi Portálon!

Feltöltve - 2016-03-09 14:02:00.
Kategória: HÍREK