Új elemekkel bővült az In memoriam 1956 emlékhely

A legújabb kutatási eredmények nyomán új elemekkel bővült az 1956-os Kossuth téri sortűz áldozatainak emléket állító In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás.

Feitl Írisz, A Kossuth tér és az Országház 1956-ban elnevezésű kutatás vezetője nyilatkozik.

Mikor és milyen céllal indult a kutatás?

A Kossuth téri sortűz történetét vizsgáló kutatás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából 2016 októberében indult. A kutatás elsődleges célja a sortűz azonosított áldozatainak életrajzi feltárása és további áldozatok beazonosítása. Emellett azonban egy rekonstrukciós kísérlet is. Arra keressük a válasz, hogy hogyan, miért történtek meg az események, és hány áldozatról beszélhetünk.

Melyek a kutatás legújabb eredményei, és milyen tartalmi frissítés történt a kiállítótérben?

A múzeum kutatói az újonnan feltárt levéltári dokumentumok mellett visszaemlékezések alapján tesznek kísérletet az események pontosabb rekonstrukciójára. A szemtanúkkal – túlélőkkel, mentőssel, orvossal – készült legújabb interjúkat is a kiállítótér új elemként tekinthetik meg a látogatók.

Az emlékhely átadásakor, 2014-ben 71 áldozat volt ismert név szerint, az ő nevük a rotunda falán réztáblákon elhelyezve olvasható. A kutatásoknak köszönhetően 2018. október elején további 9, újonnan beazonosított áldozat nevét tüntettük fel, valamint sikerült 7 olyan személy azonosítása is, akik ávósok vagy rendőrök voltak. Rajtuk túlmenően további 44 személyről feltételezhető még, hogy a sortűzben veszítették életüket. Az ő esetükben a bizonytalanság oka a hiányos, téves vagy pontatlan orvosi dokumentáció (mentős esetnaplók, sebészeti kórlapok stb.). Számos esetben ezeket a dokumentumokat meghamisították, például az illető vagy a családja védelmében. Egy, a kiállítótérben elhelyezett új terminálon a látogatók – többek között – a beazonosított áldozatokról kaphatnak bővebb információt: betekinthetünk néhány áldozat kórlapjába és egyéb dokumentumokba is.

A kutatócsoport korábbi eredményeit Az első lövés című dokumentumfilmben összegeztük. Az alkotás fő célja: rekonstruálni a jelenlegi ismeretek alapján az 1956. október 25-i sortűz körülményeit. A filmben nem csupán a helyszínen lezajlott esemény rekonstrukciója látható, hanem felveti a legfontosabb kérdést: ki a felelős, ki adta le az első lövést, ki adta ki a parancsot? A film nagy hangsúlyt helyez a probléma további kutatásának szükségességére, konklúzióként jelezve ezáltal a sortűzzel kapcsolatos feltárások eddigi hiányos voltát. A kiállításban a film egy rövidített, 5 perces változatát tekinthetik meg a látogatók, a teljes – alapvetően múzeumpedagógiai célra készült – 22 perces változat dvd-n megvásárolható az emlékhelyen.

Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik az eseményekkel kapcsolatban információval szolgálhatnak. A felhívás itt, a kutatáshoz kapcsolódó információk pedig itt találhatók.

Az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás ingyenesen látogatható.

Nyitvatartás:
március 16. - november 20.
hétfő-vasárnap: 10:00-18:00
november 21. - március 15.
kedd-vasárnap: 14:30-16:30 (időjárás függvényében)
A látogatás minden nap 14:00 és 14:45 között technikai okok miatt szünetel.


Forrás: Bencze Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Feltöltve - 2018-10-26 13:00:00.
Kategória: HÍREK