Továbbképzés az ifjúságért

November 5-8-ig négynapos pedagógus-továbbképzés zajlott az Országház falain belül. A képzési program célja elősegíteni, hogy az állampolgári ismeretek és a parlamentarizmus témakörei előtérbe kerüljenek az iskolai oktatásban.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A képzés során a résztvevők összefoglaló képet kapnak a magyar parlamentarizmus történetéről, megismerik napjaink magyar Országgyűlésének működését, szervezetét, feladatait és nyilvánosságát, a törvényalkotás folyamatának részleteit, a képviselői feladatok sokrétűségét, és a jelenlegi választási rendszer megalkotásának körülményeit. Az előadásokat a törvényalkotással foglalkozó szakértők, valamint az Országgyűlés képviselői tartják. Az előadások ismeretanyagának elsajátításában szituációs és kvíz játékok, valamint a parlamenti ülések, helyszínek meglátogatása, az Országgyűlés munkatársaival való személyes találkozások segítenek. A látott vagy eljátszott üléseket közös elemzés, értékelés követi.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A képzés első két napjában a résztvevők tárlatvezetés keretében megismerkedhettek A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítással, ízelítőt kaptak az Országgyűlési Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásaiból és más diákprogramjainkból, valamint országgyűlés modellező játékban vehettek részt.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A harmadik nap fókuszában a törvényhozás állt: a törvényalkotás folyamata, szónoki praktikák, és a képviselői szerep kipróbálása várt a tanárokra. A résztvevők pártokba tömörülve folytattak vitát egy törvényjavaslatról és a hozzá készített módosító indítványokról. A képzés utolsó napja a bizottsági ülések és a gyorsírók munkájának, illetve más parlamenti rendszerek megismerésével zárult.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy ellátogattak képzésünkre, szeretettel várunk minden érdeklődőt további rendezvényeinkre is!

Programjainkról bővebben a Pedagógus-továbbképzés oldalunkon tájékozódhatnak.

Feltöltve - 2017-11-10 15:41:00.
Kategória: HÍREK