Teltházas nemzetiségi konferencia az Országházban

150 évvel ezelőtt fogadta el a magyar Országgyűlés az 1868.évi XLIV. törvénycikket, a történeti emlékezetünkben nemzetiségi törvényként számon tartott rendelkezést. Ebből az alkalomból az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága és az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága konferenciát szervezett március 19-én az Országház Felsőházi üléstermében.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott köszöntőt, a konferenciát Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár nyitotta meg. A rendezvény levezető elnöke Fuzik János, az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke volt.

Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet előadása
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

A konferencia három témában tárgyalta a nemzetiségek és törvényhozás kérdéskörét. Az első szekció a nemzetiségi probléma kialakulását és első megoldási kísérletét dolgozta fel, míg a második szekcióban az előadók az 1868-as nemzetiségi törvény gyakorlati alkalmazását közelítették meg több oldalról. A harmadik szekció Az 1993-as nemzetiségi törvény létrejöttének körülményei, visszaemlékezések címet viselte.

Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló zárszót mond
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

A konferencia előadói Cieger András, Doncsev Toso, Hermann Róbert, Kovács Kálmán Árpád, Lásztity Péter, Melkovics Tamás, Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet és Szarka László voltak. Az esemény végén Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló mondott zárszót.

Szertettel várunk minden érdeklődőt további rendezvényeinken!

Feltöltve - 2018-03-22 14:54:00.
Kategória: HÍREK