Szobrok testközelből

A magyar Országház kimeríthetetlen tárháza nemcsak az építészeti, de a képzőművészeti szépségeknek és a velük kapcsolatos érdekességeknek is. Az Országházi Séták sorozat hatodik kötete ismét egy újabb perspektívából mutatja be a magyar Országgyűlés épületét, melynek középpontjában ezúttal a szobrászat áll. A mű áttekintést ad az Országház építéstörténetének e sajátos részletéről, különös tekintettel a szobrászmunkák létrehozásába fektetett szellemi és fizikai erőfeszítésre, egyenként is figyelmet fordítva az alkotásokra és a közreműködő 29 alkotóra. A páratlan összetettségű együttes a történelmi viszontagságok ellenére szinte változatlanul őrzi azt a szándékot, hogy emléket állítson történelmi nagyjainknak, a legfontosabb államférfiúi erényeknek és a Ház falai közt képviselt magyaroknak.

A könyv elődeihez hasonlóan nemcsak a belső terek megismeréséhez nyújt segítséget, hanem az épületet körbejárva kiváló útitárs lehet egy Kossuth téri séta alkalmával is. A korabeli és újonnan készült képekkel egyaránt gazdagon illusztrált szövegnek köszönhetően az olvasó tematikusan ismerkedhet meg a társművészeti alkotások ezen, közel 250 művet számláló csoportjával: a kupolacsarnok tiszteletet parancsoló uralkodóitól az üléstermek és társalgók allegorikus alakjain át a 90 homlokzati szoborig és a főbejáratot őrző oroszlánokig.

Az Országház szobrai megvásárolható az Országgyűlési Könyvtárban, a Látogatóközpont ajándékboltjában, és a nagyobb könyvesboltokban.

A könyvbe beleolvasni itt van lehetőség.

További kiadványainkról itt tájékozódhatnak.

Feltöltve - 2017-12-06 10:55:00.
Kategória: HÍREK