Szabadtéri kiállításaink nyílnak 1956-ról!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján az Országgyűlési Múzeum és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete Poznańi Részlege rendezésében, a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a varsói Magyar Kulturális Intézet, valamint Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és Poznań Város Önkormányzata közreműködésével szabadtéri kiállítások nyílnak Poznańban és Győrben. A tárlatok az 1956-os forradalom időszakából a „Poznańi Júniust”, a budapesti Kossuth téri „véres csütörtököt”, és a győri sortűz előzményeit és eseményeit mutatják be.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

Célunk, hogy az 1956-os Emlékév és a lengyel-magyar szolidaritás éve keretein belül emléket állítsunk a 60 évvel ezelőtti események áldozatainak, a mai kor embere számára pedig lehetőséget adjunk arra, hogy megismerje a két nemzet elnyomás elleni tiltakozását és a szabadságért vívott harc fontosabb momentumait.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A tárlat helyszínein 12-12 elemből álló tablókiállítás, valamint egy nagyméretű LED-falon bemutatásra kerülő, korabeli dokumentumokból, archív felvételekből felépülő film azt mutatja be, hogy a nép nevében hatalmát gyakorló kommunista diktatúra milyen kegyetlenül csapott le saját népére, ha az jogaiért lépett fel. Egyúttal rávilágít arra is, hogy 1956-ban – mint már addig sokszor – hasonló célkitűzések fogalmazódtak meg a lengyel és magyar nemzet előtt. Így adódott, hogy a lengyelek diktatúra elleni fellépése és 1956. magyar forradalma között szoros és szerves kapcsolat képződött. A hatalom brutalitása pedig hasonló volt Poznańban, a budapesti Kossuth téren, Győrött és Mosonmagyaróváron egyaránt.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A tárlat 2016. október 20-tól november 4-ig tart nyitva Poznańban, míg Győrben október 23-tól november 4-ig lesz megtekinthető.

A kiállítás az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szakmai programja keretében készült.

A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Feltöltve - 2016-10-21 09:00:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK