Sortűz és szabadság – Konferencia 1956-ról

2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját ünnepeljük, amelynek keretében az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szakmai konferenciát szervezett az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak tiszteletére.

A konferencia október 25-én, 11:00 órakor az Országház Felsőházi üléstermében került megrendezésre, Kövér László, az Országgyűlés elnökének fővédnökségével. A konferenciát Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Bellavics István közgyűjteményi és közművelődési igazgató, a nyitóelőadást pedig Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa tartotta. A konferencia előadói voltak: Földváryné Kiss Réka, Horváth Miklós, Kedves Gyula, M. Kiss Sándor, Rainer M. János, Soós Viktor Attila, Szakolczai Attila, Tulipán Éva.

Az előadások révén az érdeklődők betekintést nyerhettek az 1956-os forradalom és szabadságharc folyamatába, új ismeretekkel gazdagodhattak a sortüzekről országszerte, különös tekintettel a Kossuth téri eseményekre.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével Schmitt Pál köztársasági elnök úr, Boross Péter miniszterelnök úr, valamint többen eljöttek a sortűz túlélői és áldozatainak leszármazottai közül is.

A konferenciát az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

A rendezvényről készült galéria a képre kattintva tekinthető meg, további beszámolók pedig Sajtószoba oldalunkon olvashatók.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt következő konferenciánkon, amely Párhuzamos nemzetépítés - konfliktusos együttélés címmel november 18-án, az Országház Felsőházi üléstermében kerül megrendezésre.

Feltöltve - 2016-10-27 18:00:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK