Porcelánból életmű

Sokoldalú iparos, művész és feltaláló, aki világhírűvé tett egy magyar márkát. 188 éve született a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra egykori igazgatója, Zsolnay Vilmos.

Zsolnay Vilmos (Forrás: keptar.oszk.hu)

Zsolnay Vilmos 1828. április 19-én született Pécsen. Édesapja, Zsolnay Miklós 1852-ben hozta létre családi vállalkozásukat, melynek irányítását egy évvel később átadta kisebbik fiának, Vilmosnak. Bár Vilmos festőnek készült, tehetsége a porcelánkészítés terén is megmutatkozott. Nevéhez fűződik egy különleges anyag, a pirogránit feltalálása, amely számos szobor alapanyagát képezi az Országházban.

A főrendiházi folyosó pirogránit szobrai
(Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala)

A „piro” előtag a magas hőmérsékleten történő égetésre, a „gránit” a termékek szilárdságára utal. A porózus szerkezetű sav- és fagyálló anyagot tartóssága miatt elsősorban kültéri épületdíszítő kerámiák, tetőcserepek, kályhák készítésére használták. Zsolnay Vilmos folyamatosan végzett massza- és mázkísérleteket, a termékeket pedig különböző fantázianevekkel hozták forgalomba. Ilyen fantázianév volt a Steindl-massza, majd ennek továbbfejlesztett változata, a pirogránit, mely a 19. század végétől az Osztrák–Magyar Monarchia kedvelt építőanyagává vált. A Steindl-massza az Országház építésének hírére készült, melyből 1885 karácsonyán Zsolnay mintát is küldött Steindl Imrének.

Zsolnay díszítőelem az Országház egyes bútorain
(Forrás: Wachsler Tamás, Országgyűlés Hivatala)

Mindezek mellett Zsolnay Vilmos fedezte fel a Wartha Vince által feltalált eozin alkalmazását a kerámiaművészetben, így a Zsolnay-gyár dolgozhatott először a különleges anyaggal. Zsolnay Vilmos az 1878-as párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand Prix), ezen kívül francia Becsületrenddel is kitüntették, valamint korábban megkapta a Ferenc József-érdemrendet is.

A Zsolnay-gyár termékei az Országház szobrain és díszítőelemein kívül számos más épületen is megtalálhatóak. többek között a Mátyás-templom, az Iparművészeti Múzeum, a Fővárosi Állat-és Növénykert főbejáratát és elefántházát, valamint a kecskeméti Cifrapalotát is díszítik munkáik.

Az Országház pirogránit szobrai és leírásaik megtekinthetőek az Országház-kalauz című állandó rovatunkban.

Feltöltve - 2016-04-19 16:00:00.
Kategória: HÍREK