Párhuzamos nemzetépítés – konfliktusos együttélés

Az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Történettudományi konferenciák az Országházban című rendezvénysorozatának keretei között idén első alkalommal nemzetközi konferenciát szervez, amelyen magyar történészek mellett szomszédos országokból, valamint Nyugat-Európából érkező előadók vesznek részt. A konferencia két nyitóelőadását követően felkért moderátorok aktív irányítása mellett, szinkrontolmácsok segítségével kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor, megvizsgálva a közös múlt nemzeti és történelmi megközelítéseit, találkozási pontjait, továbbá ellentéteit és vitáit. A szinkrontolmácsolás angol, szlovák és cseh nyelveken biztosított.

Az első panelben a reformkori nyelvkérdéstől az 1848-as „népek tavaszáig”, a másodikban az 1867-es kiegyezéstől az első világháborúban kiéleződő nemzeti konfliktusokig, a harmadikban pedig a vízválasztó párizsi békekonferenciától a második világháború kirobbanásig terjed a kerekasztal résztvevőinek prezentációja és vitája.

Időpont: 2016. november 18. 9:30
Helyszín: Országház, Felsőházi ülésterem (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)

A konferencia előadói: Robert Evans, Miskolczy Ambrus, Hermann Róbert, Dušan Škvarna, Gerhard Seewann, Nagy Mariann, Vörös László, Tamara Scheer, Szarka László, Miroslav Michela, Mark Cornwall

A szekciók vezetői: Gyáni Gábor, Fónagy Zoltán, Cieger András, Ablonczy Bálint

A konferencia fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, amely 2016. november 16-án 8:00 órakor lezárul.

A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.

A konferencia részletes programja letölthető itt.Feltöltve - 2016-11-04 11:00:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK