Papi sorsok '56 után – Konferencia az Országházban

December 15-én ismét teltházas konferencia helyszínéül szolgált az Országház Felsőházi ülésterme. Az 1956 utáni papi sorsokra, elsősorban Brenner János és Gulyás Lajos életére fókuszáló rendezvény a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közös szervezésében valósult meg.

Hatvan évvel ezelőtt, 1957 decemberében Brenner János katolikus pap és Gulyás Lajos református lelkész a kommunista állami erőszak áldozata lett. A fiatalok körében végzett intenzív lelkipásztori munkája miatt többször megfenyegetett 26 éves egyházmegyés papot, Brenner Jánost 1957. december 15-én éjjel, brutális kegyetlenséggel, papi szolgálata teljesítése közben gyilkolták meg.

A 39 éves, háromgyermekes Gulyás Lajos református lelkészt (aki a mosonmagyaróvári sortűz után a feldühödött tömegből kimentett egy ÁVH-s határőrtisztet) 1957. december 31-én, koholt vádak alapján, a hírhedt győrimosonmagyaróvári per harmadrendű vádlottjaként végezték ki Földes Gáborral és Tihanyi Árpáddal együtt. Az emlékezésnek külön aktualitást adott az a vatikáni döntés, amelynek eredményeként Brenner Jánost hamarosan boldoggá avatják.

A rendezvényen köszöntőt mondott Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. A bevezető előadást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke tartotta Brenner János boldoggáavatási eljárásáról.

A konferenciát Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

A konferencia előadói Csűrös András, Erdős Kristóf, Fejérdy András, Földváryné Kiss Réka, Kahler Frigyes, Soós Viktor Attila, Szabó Csaba, és Wirthné Diera Bernadett voltak. A szekciókat Bellavics István és Máthé Áron vezette.

Feltöltve - 2017-12-20 12:38:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK