Országházi napló – Tanárképzés

2016 áprilisában első alkalommal került megrendezésre pedagógus továbbképzés az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szervezésében. November 6–9-ig újabb négynapos program keretében zajlott képzés az Országház falain belül, amelynek során számos érdekességgel ismerkedhetett meg 26 általános és középiskolai tanár.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

Első nap az Országgyűlési Múzeum történész–muzeológusai ismertettek meg új és pedagógiailag hasznos forrásokat a résztvevőkkel, majd tárlatvezetés keretében mutatták be A magyar törvényhozás ezer éve címet viselő állandó kiállítást és a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, melyek kipróbálására a gyakorlatban is lehetőségük nyílt.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A második nap folyamán az országgyűlés működésének megismerése került a középpontba. Hogyan működik a magyar parlament? Mi történik az Országház falai között és hogyan követhetik mindezt nyomon az állampolgárok? Ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ a résztvevők dr. Soltész Istvántól, az országgyűlés volt főtitkárától, majd ellátogathattak egy plenáris ülésre, bepillantást nyerhettek a gyorsírók munkájába és összehasonlító előadást hallgathattak meg más országok parlamentjeinek működéséről is. Megismerkedhettek az Országgyűlés hivatalos honlapjával, a parlament.hu oldallal, valamint alkalmuk nyílt részt venni egy Országházi sétán is.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A harmadik nap a képviselői munkáé volt a főszerep: hogyan lesz valakiből képviselő, milyen jogokkal és kötelezettségekkel ruházza fel őt az országgyűlés, a frakció és a választókerülete? Milyen helyzetek adódhatnak egy ülésnapon? Dr. Hiller István, dr. Vági Attila és Dr. Becsey Tibor válaszoltak előadásuk során a témát érintő kérdésekre. A nap állófogadással zárult, amelyen Bellavics István közgyűjteményi és közművelődési igazgató bemutatta az igazgatóság munkáját.

Az utolsó nap a résztvevők pártokba tömörülve, szerepjátékokon keresztül ismerkedhettek meg a törvényalkotás különböző állomásaival, lefolytatva egy törvényjavaslat és a hozzá készített módosító javaslatok vitáit.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy ellátogattak képzésünkre, szeretettel várunk minden érdeklődőt további rendezvényeinkre is!

Programjainkról bővebben a Pedagógus-továbbképzés oldalunkon tájékozódhatnak.

Feltöltve - 2016-11-20 16:45:00.
Kategória: HÍREK