Öt éve került vissza a felújított szobor a Nemzet Főterére

A Steindl Imre Program keretén belül restaurált II. Rákóczi Ferenc lovas szobrot 2014. február 3-án állították vissza a Kossuth térre, eredeti helyétől néhány méter távolságra.

Ez az egyetlen olyan szobor a téren, mely 1937-es átadása óta az eredeti helyén maradhatott. Alkotója Pásztor János szobrászművész, aki a fejedelem arcának megformálásához a Mányoki Ádám által festett híres portrét vette alapul, illetve „diákkori Rákóczi-ideájához” nyúlt vissza. A ló megmintázáshoz a bécsi spanyol lovasiskola lovainak a megfigyelése mellett az utcán járva lesett el egy-egy részletet.

A szobor talapzata svéd vörös márványból készült, melyen elöl a Rákóczi-címer, jobb oldalon pedig az általa kiadott brezáni kiáltvány kezdő sora látható: „RECRVDESCVNT DIVTINA INCLYTAE GENTIS HUNGARAE VULNERA”, azaz „Ismét kiújultak a nemes magyar nemzet sebei”. A hátoldalon a „Halálának kétszázadik évfordulóján állította a magyar nemzet 1935” felirat található, a bal oldalon a „CVM DEO PRO PATRIA ET LIBERTATE” , azaz „Istennel a hazáért és a szabadságért” jelmondat olvasható.

A szobor a 2. világháborúban súlyos károkat szenvedett. Rákóczi figurája több sérülést is szerzett, az alsó lábszára letört, a lovon repedések keletkeztek, és a talapzat is károsodott. A felirat „Cum Deo” szavait csupán 1989-ben állították helyre, addig az megcsonkított változatban maradt.

A rossz állapotban lévő műalkotást 2013 áprilisában lebontották, és darabonként szállították el felújításra. A szobron még a 2. világháborúban és 1956-ban szerzett lövések nyomai is látszódtak. A restauráció után a szobrot 2014. január 18-án hozták vissza a térre, és néhány méternyire az eredeti helyétől állították fel február 3-án.

Forrás: Wachsler Tamás

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Feltöltve - 2019-02-04 14:00:00.
Kategória: HÍREK