Múzeum Határok Nélkül – kezdetét vette az egy hónapos ösztöndíjprogram

2019. szeptember 28-án vette kezdetét a „Múzeum Határok Nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése című ösztöndíjprogram az Országgyűlési Múzeumban.

Az Országgyűlés elnöke által negyedik alkalommal meghirdetett pályázatot hat határon túli fiatal múzeumi szakember nyerte el: Balog Apollónia (Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely); Both Noémi Zsuzsanna (Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy); Szilágyi Orsolya (Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely); Vanya Péter (Duna Menti Múzeum, Révkomárom); Surányi Roland (Városi Múzeum, Óbecse), Csiba Erika (Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, Zalaegerszeg).

A programhoz delegáltként csatlakozott négy magyarországi múzeumi szakember is:
Hajdu Barbara (Budapesti Történeti Múzeum – Aquincumi Múzeum); Pásztor Katalin (Magyar Nemzeti Múzeum); Szűcs Melinda (Magyar Nemzeti Múzeum); Tóth Dóra Ágnes (Petőfi Irodalmi Múzeum).

Az egy hónapos program célja az Országgyűlési Múzeum működésének és feladatainak megismerésén túl a magyarországi múzeumi rendszer megismerése, továbbá a Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása.

A résztvevők a négyhetes programsorozat első hetében megtekintették az Országgyűlési Múzeum négy kiállítását (A magyar törvényhozás ezer éve; Az Országház története; Kőtár; In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás), bepillantást nyertek a múzeumpedagógiai foglalkozásokba és a diákparlamenti programokba. Emellett megismerték a múzeum egyéb programjait, projektjeit, megtekintették a fotógyűjteményét, illetve a múzeum kommunikációs tevékenységét és kiállítás-tervezési kérdéseit is körbejárták. A muzeológusok a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság munkájába, az Országgyűlési Könyvtár és az Országház Könyvkiadó tevékenységébe is betekintést szereztek.

A muzeológus csapat az első héten a Petőfi Irodalmi Múzeumba is ellátogatott, ahol bemutatkozott a Kézirattár, a Művészeti Tár relikvia tára, grafika- és fotótára, a Digitális Irodalmi Akadémia, a Múzeumi Dokumentáció és Adattár, a Könyvtár, valamint a Médiatár. Az ösztöndíjasok találkozhattak a múzeumpedagógia és a kiállítás-szervezés egy-egy kiváló szakemberével, majd a napot Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett Csáth – A varázsló halála című kiállítás megtekintése zárta.

Feltöltve - 2019-10-08 04:42:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK