Munkatársaink elismerésben részesültek

Návay Lajosról, a Ház egykori elnökéről, alelnökéről, illetve Hajnik Károlyról, a reformkori országgyűlések gyorsírójáról, a gyorsíróiroda hajdani vezetőjéről elnevezett díjat az Országgyűlés elnöke 2013-ban azzal a céllal alapította meg, hogy elismerje az Országgyűlés Hivatalában kimagasló munkát végző munkatársak érdemeit. A díjak átadása az Országházban tartott első képviselőházi ülés napjához, október 8-hoz kapcsolódik. Ebben az évben a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság két munkatársa is elismerésben részesült, és átvehette a Hajnik Károly-díjat, illetve a Návay Lajos-díjat.

A Hajnik Károly-díj évente legfeljebb nyolc személynek adományozható. Idén a díjazottak között szerepelt Légrády Eszter is, az Országgyűlési Múzeum muzeológusa, aki a múzeum szakmai munkájában és az állandó kiállítótereink, tárlataink létrehozásában, a múzeum állandó rendezvényeinek elindításában, a hazai és külföldi időszaki kiállításaink megvalósításában, a pedagógiai programok kidolgozásában és a múzeum kommunikációs tevékenységének megalapozásában nyújtott kimagasló teljesítményéért vehette át a díjat.


Návay Lajos-díjjal évente egy személyt tüntetnek ki. Idén dr. Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár főosztályvezető-helyettese érdemelte ki ezt az elismerést. Dr. Redl Károly 1978 óta az Országgyűlési Könyvtár munkatársa, ahol 2014 őszétől főosztályvezető-helyettes. Sokat tett az integrált könyvtári informatikai rendszer fejlesztéséért, a nyilvános informatikai olvasóterem létrehozásáért, a külföldi jogi és politikai adatbázisok beszerzéséért, valamint jelentős szerepet vállalt a Képviselői Kutatószolgálat létrehozásáért. Kialakítója és 1996-tól 2012-ig irányítója volt a Képviselő-tájékoztatási osztálynak. Projektvezetőként felelt a Magyar Országgyűlés 1861 és 1990 közötti, mintegy 600.000 oldalnyi nyomtatott naplóinak és irományainak digitalizálásáért. A Digitalizált Törvényhozási Tudástár menedzsmentjének tagjaként irányította munkatársait a digitalizálási folyamatok során. 2012-től résztvevője az Országgyűlési Múzeum Előkészítő Bizottságnak, majd az Országgyűlési Múzeum újralapításának. Kezdetektől szakmai vezetője az idén 9. alkalommal meghirdetett Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése programnak. A hivatalon kívül, különféle szervezetekben nyújtott társadalmi és szakmai szerepvállalása is kimagasló.

Feltöltve - 2019-10-11 11:00:00.
Kategória: HÍREK