Mesterművek mestere

80 évvel ezelőtt, 1937. július 31-én hunyt el Zala György, a Kossuth tér több szobrának alkotója.

Zala György 1858. április 16-án született Mayer Györgyként Alsólendván, Zala vármegyében. A századforduló kiemelkedő tehetségű művésze volt, az emlékműszobrászat egyik legjelentősebb alakja. Nevéhez számos köztéri alkotás köthető, többek között a Milleniumi emlékmű szobrai, illetve a Kossuth téren álló Tisza István szobor, valamint gróf Andrássy Gyula lovasszobra a hozzá tartozó domborművekkel.

1906. december 2-án az Országház déli főbejárata előtt I. Ferenc József magyar király jelenlétében avatták fel első alkalommal gróf Andrássy Gyula lovas szobrát, Zala György szobrász és Foerk Ernő építész alkotását. A második világháborúban megrongálódott emlékművet a Kossuth híd építése miatt távolították el a helyéről, bronzanyagát más szobrokba olvasztották be. A Kossuth tér rekonstrukciója során az alkotást eredeti formájában és helyén állították fel. A szobor és az oldalán található két dombormű újraavatására 2016. szeptember 13-án, ünnepélyes keretek között került sor. Az együttes újraalkotói Zala György műve nyomán Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond.

Az Andrássy-emlékmű dunai oldalán Ferenc József 1867-es koronázási jelenete látható: Andrássy Gyula és Simor János esztergomi érsek az uralkodó fejére helyezi a Szent Koronát.
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

A Kossuth tér felé néző dombormű Andrássy egyik legnagyobb diplomáciai sikerét, az 1878-as berlini kongresszust örökítette meg.
Forrás: Lukács József, Országgyűlés Hivatala

1934. április 22-én az Országház északi főbejárata előtt adták át gróf Tisza István emlékművét, Zala György és Orbán Antal szobrászok, valamint Foerk Ernő építész alkotását. 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték talapzatáról Tisza alakját, amelyet később be is olvasztottak, az emlékművet magát azonban csak 1948 tavaszán bontották le véglegesen. A Kossuth tér rekonstrukciója során az alkotást eredeti formájában és helyére állították fel 2014. június 9-én.

Tisza István szobra
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Feltöltve - 2017-07-31 19:31:00.
Kategória: HÍREK