Mentorok Kollégiuma az Országházban

Az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) között szoros szakmai kapcsolat van, két megállapodás is rögzíti az együttműködés részleteit. Az NKE Mentorok Kollégiuma ülése rendhagyó módon az Országház Varga Béla termében került megrendezésre.

Forrás: Szilágyi Dénes

Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója előadásában kiemelte a sikeres közös gyakornoki programot, amelynek során az igazgatóság heti 8 órában foglalkoztatja az NKE-ről érkező hallgatókat. A közelmúltban külön az NKE számára került kidolgozásra egy tananyag, amely az Országgyűlés működésével ismerteti meg a diákokat. Bellavics István bízik abban, hogy már idén ősszel elkezdődhet az oktatás ebben a témakörben is. Bővebb információ a gyakornoki programról itt olvasható.

Dr. Padányi József és Bellavics István
Forrás: Szilágyi Dénes

Hasonlóan sikeresnek látja az együttműködést Prof. Dr. Padányi József mk. vezérőrnagy is. Az NKE tudományos rektorhelyettese előadásában szólt az egyetemi könyvtár működéséről, amely az Országgyűlési Könyvtárhoz hasonlóan specifikus gyűjteménnyel rendelkezik. A rektorhelyettes beszámolt arról is, hogy az egyetemi könyvtárban elindult egy nagy ívű digitalizálási folyamat is.

Dr. Patyi András
Forrás: Szilágyi Dénes

Már ősszel bemutathatják az Alaptörvény preambulumáról készülő könyvet, amelynek szerzői a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói és kutatói. „Abban bízunk, hogy elsőként mi leszünk azok, akik a történelmi utalásokat, értékközpontú fogalmakat el tudjuk majd helyezni a kicsit szigorúbb alaptörvényi szövegek között” – mondta el előadásában Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora.

Forrás: Pető Zsuzsa, Országgyűlés Hivatala

A 2013-tól működő Országgyűlési Őrség létrehozását és munkáját mutatta be előadásában Tóth László ogy. dandártábornok. A szervezet működésének történelmi hagyományai vannak, amely egészen 1912-ig, a képviselőházi őrség létrehozásához nyúlik vissza. A rendvédelmi feladatokat ellátó szerv mintegy 450 fővel működik és az Országgyűlés elnökének irányítása alá tartozik.

Az NKE transzatlanti kapcsolatairól beszélt előadásában Dr. Nagy Judit r. ezredes. Az NKE nemzetközi rektorhelyettese elmondta, hogy az együttműködések nemzetközi viszonylatban is kiemelten fontosak az intézmény számára, amely a kiemelt képzési területeken világszínvonalú képzéseket szeretne folytatni a jövőben.

A Mentorok Kollégiuma kihelyezett ülésén Patyi András rektor elismerő oklevelet adott át Kecsmár Krisztiánnak, az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős államtitkárának. A program végén a résztvevők megtekintették az Országgyűlési Múzeum A magyar törvényhozás ezer éve és Az Országház története című kiállításokat.

Forrás: Szöőr Ádám

Feltöltve - 2017-07-05 14:17:00.
Kategória: HÍREK