Megosztó kompromisszum – kiegyezés 150 év távlatából

Teltházas nemzetközi konferencia került megrendezésre a kiegyezés 150. évfordulója alkalmából szeptember 26-án, az Országház Felsőházi üléstermében. A Megosztó kompromisszum – az 1867. évi kiegyezés 150 év távlatából címet viselő esemény a Magyar Történelmi Társulat, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, és a VERITAS Történetkutató Intézet szervezésében valósult meg.

Zala György Ferenc József megkoronázását megörökítő domborműve a Kossuth téri Andrássy-emlékmű oldalán.
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

A konferencia azt a folyamatot mutatta be, amely történelmi kompromisszumot hozva megteremtette Magyarország önállóságát és a politikai fejlődés kiteljesedésének lehetőségét. A kiegyezéssel életre hívott Osztrák–Magyar Monarchiában a külügy és hadügy a közös uralkodó kezében, illetve az egyes létrehozott szerveknél összpontosult, amely kiegészült az önállóság garanciájaként megjelenő parlamentarizmus jelenségével.

A rendezvényt a Kossuth téri Andrássy-emlékmű domborművének ünnepélyes koszorúzása előzte meg. A konferencia Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnökének köszöntőjével kezdődött, majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott beszédet. A konferencia nyitóelőadását Ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgató-helyettese tartotta, amelyet három szekció követett.


A konferencia során így összesen kilenc előadás mutatta be a történelmi hátteret, az események csomópontjait, a különféle kompromisszumkereső politikai irányzatokat és szándékokat. A rendezvény gördülékenységét szinkrontolmácsolás is segítette, a konferencia végén pedig a vendégeknek lehetőségük nyílt részt venni egy Országházi sétán.

A konferencia előadói voltak: Ifj. Bertényi Iván, Lothar Höbelt, Željko Holjevac, Dobszay Tamás, Hermann Róbert, Ligeti Dávid, Cieger András, Kedves Gyula és Nagy Mariann. A szekciók vezetői Erdődy Gábor, Szarka László, és Kozári Monika.

A rendezvény Kövér László, az Országgyűlés elnökének fővédnökségével valósult meg.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt következő konferenciáinkon is!

Feltöltve - 2017-09-28 09:26:00.
Kategória: HÍREK