Megnyílt moszkvai kiállításunk!

Az Országgyűlési Múzeum időszaki tárlata október 19-től november 1-jéig a moszkvai Suszev Állami Építészeti Múzeumban, november 6. és 26. között pedig a Magyar Kulturális Központban tekinthető meg. A kiállítás az Országház építészettörténetét, művészeti alkotásait és az épülethez kötődő kulturális élet sokszínűségét mutatja be. A kiállítást Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

Fotó: Danyila Gyegtyárenko

A budapesti Országház a világ legszebb parlamentjeinek egyike, a Duna-parti panoráma meghatározó eleme, az UNESCO Világörökség része. Felbecsülhetetlen érték, amely Steindl Imre tervei alapján neogótikus stílusban épült fel 17 év (1885–1902) leforgása alatt. Az építésnél kifejezett szándék volt, hogy magyar alapanyagokból, hazai iparosok, gyártók bevonásával készüljön, díszítésében pedig a környező Kárpát-medence növényvilágát igyekezzen megjeleníteni, képzőművészeti alkotásaiban a magyar történelem jelentős eseményeit idézze fel. A gótikus palota számokat tekintve lenyűgöző méretekkel bír: a 265 méter hosszú, 123 méter széles épületen 28 számozott kapu 262 számozott helyiségbe nyújt közvetett belépést. Elkészültekor a világ egyik legnagyobb parlamenti épületének számított.

Fotó: Danyila Gyegtyárenko

Az Országház múltja és építőművészete mellett munkahelyként, valamint reprezentációs és kulturális térként is funkcionál, a mindennapi élethez hozzátartozik a képviselők tevékenysége és az épület működtetését végzők munkája. Az itt zajló gazdag és színes kulturális élet, az évről évre növekvő látogatószámot produkáló idegenforgalmi és pedagógiai szolgáltatások pedig méltán váltják ki az Országházba érkező látogatók elégedettségét.

Vlagyimir Vlagyimirovics Arisztarhov, a Kulturális Minisztérium első kulturális miniszter-helyettese, Jelizaveta Sztaniszlavna Lihacseva, a Suszev Építészettörténei Múzeum igazgatója, Irina Anatolevna Jarovaja, az Állami Duma alelnöke, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megnyitóünnepségen.
Fotó: Danyila Gyegtyárenko

A tárlat kurátora Dúzsi Éva, tervezője Nagy András, az Országgyűlési Múzeum munkatársai.

A kiállítás az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szakmai programjai keretében készült.

Fotó: Danyila Gyegtyárenko

Feltöltve - 2017-10-20 09:00:00.
Kategória: HÍREK