Lezárult az idei és egyben első Múzeum Határok Nélkül ösztöndíjprogram

A mára már hagyománnyá váló könyvtári testvérprogram mintájára az Országgyűlés elnöke idén első alkalommal hirdetett pályázatot Múzeum Határok Nélkül – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése címmel.

Sikeres pályázatuknak köszönhetően öt határon túli fiatal vett részt a kéthetes programban: Bába Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum Pedagógiai Osztályának múzeumpedagógusa; Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának muzeológusa és megbízott vezetője, PhDr. Kerényi Éva, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum Tudományos részlegének történész-kurátora; Markaly Aranka a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum Történelmi részlegének történész-muzeológusa; valamint ifj. Papp Sándor szabadúszó történész-muzeológus, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alapítója, a Pozsonyi Kifli főszerkesztő-adminisztrátora.

Az öt kiemelkedően gazdag tudományos előképzettséggel, valamint szakmai tapasztalattal rendelkező határon túli kollégához csatlakozott a magyar múzeumi szféra három kitűnő delegáltja: Dragan Traian, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárához tartozó plakátgyűjtemény történész-muzeológus vezetője; Kőszegi Gábor, a Néprajzi Múzeum Mesterséggyűjteményének muzeológusa; valamint Zeke Zsuzsanna, a Petőfi Irodalmi Múzeum Művészeti és Relikviatárának muzeológusa.

A kéthetes ösztöndíjprogram szeptember 25-én egy hétvégi közös városnézéssel egybekötött ismerkedéssel indult, majd a hétfői napon az ösztöndíjasok és a delegáltak szakmai bemutatkozása vette kezdetét. A következő két napban a résztvevők megismerkedtek a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósággal, s részletes információkat kaptak az Országgyűlési Múzeum „újra”-alapításának körülményeiről, állandó kiállításairól, gyűjteményezési koncepciójáról, múzeumpedagógiai és egyéb szakmai programjairól. Találkoztak a múzeum összes munkatársával, továbbá részt vettek az idén október 6-ára szervezett, az első népképviseleti országgyűlés mártírjait bemutató konferenciasorozat Batthyány Lajos emlékülésén.

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A program során több budapesti közgyűjtemény is bemutatkozott: időrendben haladva a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Terror Háza Múzeum, a Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Néprajzi Múzeum. A közgyűjtemények mindegyike nagy szeretettel fogadta a csapatot és a szűk időkereteket betartva – lehetőség szerint – minél több kollégát bevonva, némi ízelítőt adva igyekezett ismertetni az adott intézmény múltját, jelenét és jövőjét, továbbá gyűjteményeit, kiállításait, raktárait, szerteágazó szakmai tevékenységét, stb.

A program a múzeumi szakembereknek lehetőséget biztosított arra is, hogy a könyvtári ösztöndíjpályázat csoportjával közösen vegyenek részt néhány eseményen, mint ahogyan a sárospataki és sátoraljaújhelyi hétvégi kirándulás is a közös ismerkedés és kapcsolatépítés jegyében telt (Sárospataki Református Kollégium könyvtára, Szent Erzsébet Ház, Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Petőfi Irodalmi Múzeum Magyar Nyelv Múzeuma, Börtönmúzeum – A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye).

Forrás: Országgyűlési Múzeum

A csapatot fogadta többek között Bellavics István közgyűjteményi és közművelődési igazgató és Mátrai Márta háznagy asszony, valamint szakmai előadásokra is sor került az NKA pályázati lehetőségeivel, az országgyűlés tevékenységével és a Liget projekt koncepciójával kapcsolatosan. Emellett, a kulturális sokszínűség jegyében, a csoport megtekintette az Országházat, valamint meglátogatta a Mátyás-templomot és a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet is. A program zárásaként a résztvevők, Sziray Zsófia és Mészáros Balázs jóvoltából a MuseoMental elnevezésű workshopon vettek részt, majd az október 8-ai, szombati búcsúnap a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban ért véget. Az ösztöndíjasok az adott nap eseményeiről rövid fotódokumentációval ellátott beszámolókat készítettek és „jó muzeológus módjára” mindig megválasztották a nap műtárgyát is.

A program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása volt, mely a két hét alatt kialakuló munkaközi, tudományos és baráti kapcsolatoknak köszönhetően maradéktalanul meg is valósult.

Az első év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a program egyaránt hasznosnak bizonyult az Országgyűlési Múzeum munkatársainak, a bemutatkozó közgyűjteményeknek, a fiatal magyarországi delegált kollégáknak és a határon túli fiatal magyar ösztöndíjasoknak is, akik szülőföldjükön példamutató elhivatottsággal, tudományos igénnyel és töretlen lelkesedéssel munkálkodnak a magyar nyelv és kultúra emlékeinek megőrzésén, azok bemutatásán és megismertetésén. Ezúton is köszönjük munkájukat! A program ugyan lezárult, de a szakmai és baráti együttműködés folytatódik és megmarad!

Feltöltve - 2016-10-12 13:34:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK