Az Országházban a lengyel lyukas zászló

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

A magyar forradalmat jelképező zászlót 1956. november 3-án ajándékozta a Fővárosi Autótaxi Vállalat munkástanácsa azoknak a lengyel fiataloknak, akik a krakkói orvostudományi egyetem forradalmi diákszövetségének segélyszállítmányát hozták Magyarországra. A relikviát a diákszövetség egyik tagja vitte magával Lengyelországba, majd több hónapon keresztül az egyetemi újság szerkesztőségének falát díszítette. A szerkesztőségből 1957-ben az orvosegyetem kollégiumába került át, majd Jerzy Michalewski, az újság akkori szerkesztője rejtegette csaknem negyven éven át.

Jerzy Michalewski, a krakkói Orvostudományi Egyetem 1956 és 1959 között megjelenő diáklapjának – a Krakkói Medikusnak – szerkesztője volt. A lap akkor nem csupán az orvosegyetemi diákok fóruma volt, hanem Krakkó egész radikális ifjúságáé, amely elítélte a sztálinizmust. A poznańi forradalmat követően a feszültség folyamatosan nőtt Lengyelországban, a magyarországi események után pedig végképp megsokszorozódott. A magyar forradalom tragikus végkifejlete fékezően hatott a lengyelek szabadságtörekvésére, beleértve az egyetemistákat is.

„Amikor a rendszer ismét »megmerevedett« és megkezdődtek a kihallgatások az Invalidusok terén – ahol a városi Állambiztonsági Hivatal helyezkedett el – és egyre-másra estek a házkutatások és a Medikus szerkesztőségét is feldúlták, a zászlót Bielsko-Białába vittem, s elrejtettem a házunk pincéjében. Közel negyven éven át ott lapult becsavarva.” (Részlet a Krakowski Medyk [Krakkói Medikus], az Orvosegyetemi Ifjúság Kéthetilapja 56’ októbere 60. évfordulójának előestéjén című interjúból, melyet Barbara Kaczkowska készített dr. Jerzy Michalewskivel.)

Jerzy Michalewski 1995. június 16-án, a lengyel‒magyar történelmi sorsközösség ékes példájaként a zászlót visszaajándékozta a magyar nemzetnek. Köszönetképpen Nagy Imre-emlékérmet kapott, melyet ma is kivételes emléktárgyként őriz. A forradalmi ereklye ezt követően az 1956-os Intézet gyűjteményébe került.

A történelmi relikviát a magyar–lengyel kormányfői találkozó alkalmából Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala közgyűjteményi és közművelődési igazgatója mutatta be Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, valamint Kövér László házelnöknek.

A zászlót a restaurálási munkálatok után végleges helyén, az Országgyűlési Múzeum állandó kiállításán láthatja majd a nagyközönség, várhatóan 2016 tavaszán.

Feltöltve - 2016-02-08 14:50:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK