Legyen ez a Te „boldog békeidőd"!

Március 29-én útjára indult az Országgyűlési Múzeum legújabb múzeumpedagógiai foglalkozása Legyen ez a Te „boldog békeidőd”! – A dualizmus törvényhozási folyamata címmel.

Forrás: Légrády Eszter, Országgyűlési Múzeum

A foglalkozás egy „bemelegítő” játékkal indul, amelynek célja, hogy a diákok megismerkedjenek az Osztrák–Magyar Monarchia törvényhozási mechanizmusával, legfontosabb állomásaival, rávilágítva a modern törvényhozással való hasonlóságokra és különbségekre. Ezzel a feladattal egyben a társasjáték tábláját is elkészítik, amelyen a játékrészek helyes megoldásaival léphetnek eggyel tovább, így jutva közelebb a célig, a törvény szentesítéséig.

Forrás: Légrády Eszter, Országgyűlési Múzeum

Az ezt követő öt játékrész – az interaktivitás jegyében – valamennyi játékost bevonja a foglalkozásba, hiszen mindenki tudására, bizonyos esetekben rátermettségére van szükség ahhoz, hogy a három (magasabb létszám esetében négy) csapat sikeresen szerepeljen. Végül, de nem utolsósorban a gyorsaság szintén kulcsfontosságú: az a csapat lesz a nyertes, aki a leggyorsabban teljesíti az egyes feladatokat. Ennek méréséhez egy speciális órát alkalmazunk, amelyet óriáskivetítőn minden játékos folyamatosan nyomon követhet.

Forrás: Légrády Eszter, Országgyűlési Múzeum

A foglalkozás korabeli politikusok arcképének felismeréséből, a korszakhoz kötődő kiállítási tárgyak felkutatásából, eredeti tárgyak activity-jellegű bemutatásából, négy korabeli politikus meginterjúvolásából és egy tíz kérdést tartalmazó kvízből áll. Ezek segítségével kívánjuk közelebb hozni a korszakot, illetve annak politikai szereplőit és tényezőit a diákokhoz. A nyertes csapat egy tagja pulpitusra állva jelentheti be törvényjavaslatuk elfogadását, egy-úttal győzelmüket, amit egy I. Ferenc József és a kísérő pedagógus által aláírt emléklappal jutalmazunk.

Forrás: Légrády Eszter, Országgyűlési Múzeum

Az első foglalkozás résztvevői a gyáli Ady Endre Általános Iskola 7. osztályos tanulói voltak, akik három csapatot alkotva mérettették meg magukat. A három csapatból kettő sikeresen célba ért, így a győzelem az első alkalommal a gyorsaságon múlt. Ugyanakkor a harmadik csapat is csupán egy lépésre került törvényjavaslata szentesítésétől.

Forrás: Légrády Eszter, Országgyűlési Múzeum

A múzeumpedagógiai programokról további információ itt érhető el.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt további foglalkozásinkra is!

Feltöltve - 2017-04-05 15:43:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK