Kutatásból foglalkozás – októbertől a múzeumban!

Mi történt? Hogyan történt? Ki a felelős? Októberben indul az Országgyűlési Múzeum legújabb múzeumpedagógiai foglalkozása, amely az 1956-os Kossuth téri sortűz körülményeit dogozza fel.

Forrás: Légrády Eszter, Országgyűlési Múzeum

Az Országgyűlési Múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából kutatást indított, melynek célja az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó 1956-os forradalmi események feltárása volt.

A kutatás során talált dokumentumokból, képi forrásokból és a szemtanúkkal készített interjúkból egy olyan forrásbázis született, amely többcélú felhasználásra alkalmas. Ez adta az inspirációt ahhoz, hogy az iskolás korosztály számára olyan foglalkozást dolgozzunk ki, amely a gyűjtésünkből származó információkon alapul.


A foglalkozás ideje alatt a diákok kísérletet tehetnek arra, hogy rekonstruálják az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legtragikusabb eseményét, a Kossuth téri sortűz körülményeit, és különböző forráscsoportok elemzése alapján előadják a történtekre vonatkozó elméleteiket. A program utolsó részében a tanulók megnézik a kutatások jelenlegi állása alapján összeállított, legfrissebb információkat tartalmazó dokumentumfilmet, majd az Országgyűlési Múzeum In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítását.

A foglalkozás az 1956-os forradalom témaköréhez nyújt történeti ismereteket.

Jelentkezés és bővebb információ: muzeum@parlament.hu; tel.: +36 1/441-4378
A jelentkezési lap letölthető itt.

Feltöltve - 2017-10-25 08:30:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK