Kulturális Örökség Napjai az Országházban – néhány sétára még lehet jelentkezni

A szeptember 21-én és 22-én megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjainak néhány országházi programjára még van lehetőség jelentkezni.

Szabad helyek az alábbi sétákon vannak:

Térséta

A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderülhet majd, hogy a tér mely pontja volt kedvelt randevúhely, megismerhetjük a szoborállítások háttértörténeteit, és megtudhatjuk, hogy mit rejtettek a környező épületek. A programra családok jelentkezését is várjuk! Kicsik és nagyok együtt fedezhetik fel a Kossuth tér rejtelmeit izgalmas kvízkérdéseink megválaszolásával, miközben sok érdekességet hallhatnak a főváros egyik központi teréről. A programokon a részvétel regisztrációhoz kötött, egy vezetésen maximum 20 főt tudunk fogadni. A térséta csak jó idő esetén kerül megrendezésre, a túra kb. 90 perces.


Országház-múzeum-szórakozás, társasjáték az Országgyűlési Múzeumban

Egy szórakoztató társasjátékra invitáljuk a vállalkozó kedvű csapatokat. Látványos környezetben, A magyar törvényhozás ezer éve tárlatban várjuk mindazokat, akik szeretnék próbára tenni tudásukat és játékos formában bővítenék ismereteiket az Országházról, annak mindennapi életéről, a Kossuth Lajos tér és az országgyűlés múltjáról. A program kb. 45 perces.

JELENTKEZÉS: A programra 2-4 fős csapatok jelentkezését várjuk. Kérjük, hogy a csapat minden tagja regisztráljon a konseta.parlament.hu weboldalon, valamint a csapat egyik tagja küldje el számunkra a muzeum@parlament.hu email címre, hogy kik alkotják a játékra jelentkező csoportjukat. A részvételt 16 éves kortól ajánljuk.


Könyvtárlátogatás

Az érdeklődők szakképzett könyvtárosok vezetésével tekinthetik meg a 2013-ban felújított Országgyűlési Könyvtárat, ahol múltidéző kiállítás és a különgyűjtemények bemutatása mellett a résztvevők megcsodálhatják a kibővített és felújított olvasótermet, illetve beszélgethetnek szakértő munkatársainkkal. A 60 perces vezetések mindkét napon hét alkalommal, óránként (10:00-16:00) kerülnek megrendezésre, kétszer angol nyelven is (11:30; 14:30).

Országgyűlési Könyvtár
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Bővebb információ, valamint a regisztráció a konseta.parlament.hu oldalon érhető el.


Egyéb, regisztráció nélküli programok:

Tér-Zene a Kossuth téren

A Tér-Zene elnevezésű zenei rendezvényen különböző zenekarok adnak ingyenes koncertet Budapest történelmi helyszínén, a Kossuth téren. A koncerten a Duna Táncműhely ad 60 perces műsort 17:00 órától a Kossuth Lajos tér Országház főbejárata előtti területén. A Duna Táncműhely azzal a céllal alakult 1999-ben, hogy a magyar néptánc sokszínű formakincsét felhasználva igényes táncszínházi produkciókat, kortárs mozgásszínházi előadásokat hozzon létre. Az alkotók a néptáncot speciális tánctechnikaként kezelik, amelynek segítségével igyekeznek egy egyéni mozgásnyelvezetet kialakítani. A táncműhely változó összetételben működik, tagjai professzionális táncosok. A darabokat a koregráfusok és a táncosok stúdiómunkában készítik Juhász Zsolt koreográfus vezetésével. Az együttes a Kossuth téri előadásra élőzenés néptánc műsorral fogja megörvendeztetni a közönséget. A program megtekintése ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges!

Duna Táncműhely


Díszelgő bemutató

Az Országgyűlési Őrség egy nemes történelmi hagyományokra épülő fegyveres szervezet. Elődje a Képviselőházi Őrség, amely az 1912. december 28-i eskütételt követően 1913 májusától egészen 1945-ig, a világháború végéig látta el feladatát. A jelenlegi Országgyűlési Őrség 2013. január elsejével állt ismét szolgálatba. A testület nemcsak megőrzi, de óvja és védi az Országgyűlés rangját, méltóságát. A Kulturális Örökség Napjain az Országgyűlési Őrség mindkét nap naponta négyszer díszelgő bemutatót tart az Országház főbejáratának díszlépcsője előtt, a következő időpontokban: 9:30, 11:30, valamint 13:30. A bemutató megtekintésére minden látogatót szeretettel várunk!


Múzeumi látogatás

A 2014. október 25-én megnyílt 1956-os emlékhely és kiállítás egy olyan „időalagút", amely a forradalom egyik legtragikusabb napjára viszi vissza a látogatót. Az ide ellátogatók megismerhetik az 1956-os események előzményeit, bepillantást kaphatunk a Kossuth téri sortűz történetébe, valamint az áldozatok és a hozzátartozóik szívbemarkoló sorsába. A látogatás nem regisztrációhoz kötött, a tárlat egyénileg is megtekinthető 10:00 és 18:00 között.

In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás


Feltöltve - 2019-09-16 03:00:00.
Kategória: HÍREK