Környezetvédelmi törvény született!

Több módosítással került elfogadásra a "A közterületen való szemetelés szabályozásáról szóló törvényjavaslat" a Demokráciajáték múlt heti ülésén. Október 26-án a kormánypárt képviseletében a Győri SzSzC Hunyadi János Középiskolája Csornáról (Ősz-ülők Társasága) és a Budapest Gazdasági Szakképzési Centrum Belvárosi Gazdasági Szakgimnáziuma (Téli Menedék Fórum) foglalt helyet az országgyűlésben, míg az ellenzék színeiben a neszmélyi Launai Miklós Református Iskola (Tavaszi Megújulás Szövetség), és a szigetszentmiklósi Kardos István Általános és Közgazdasági Szakgimnázium (Jövő Nyárért Egyesülés) vitázott a törvényjavaslatról.

Az Ősz-ülők Társasága által benyújtott törvényjavaslat az ellenzék köreiben heves vitákat váltott ki, több módosító indítvánnyal is éltek, melyek közül végül csupán egy került elutasításra, egyet pedig visszavont a Jövő Nyárért Egyesülés. Míg a kormánypárt és koalíciós partnere egyetértésben képviselte álláspontját, az ellenzéki pártok között már a bizottsági üléseken is komoly nézeteltérések alakultak ki. A Jövő Nyárért Egyesülés nem szavazta meg a Tavaszi Megújulás Szövetség javaslatait, ellenben a kormánypártok – egy kivételével – támogatták az ellenzék módosítóit.

A törvény végül az alábbi kiegészítésekkel és módosításokkal született meg:

  • Az osztályfőnöki órákba a kerettanterv 25%-áig a témát kötelező projektként be kell építeni.
  • Közösségi szolgálat 50 órájából 25% ebben a témában végzendő el.
  • A Mozgalom tagja lehet minden 17. életévét betöltött magyar vagy európai uniós állampolgár, aki vállalja, hogy részt vesz egy környezettudatossági ismeretekből összeállított felkészítésen és azt követően egy tesztet tölt ki sikeresen. Továbbá, aki vállalja, hogy a helyi szervezet munkájában velük együttműködve, előre egyeztetett időpontban és módon részt vesz.
  • A Mozgalom biztosítson a diákok számára kommunikációs és konfliktuskezelő tréningen való részvételt.
  • A lakosság bevonásán túl a középiskolás korosztályt közvetlenül is meg kell szólítani. Ennek érdekében évente két alkalommal ősszel a Takarítási világnap – szeptember 3. hétvégéje – rendezvényeihez, tavasszal a Föld napja – április 22. – rendezvényeihez kapcsolódva egy-egy tanítás nélküli munkanapot kell szervezni: Mi(t) (t)együnk a jövőnkért napot (továbbiakban MTE-nap), melynek témája a környezettudatos életmód népszerűsítése.

Gratulálunk a résztvevőknek!

Feltöltve - 2017-10-30 11:34:00.
Kategória: HÍREK