Konferencia Sulyok Dezső emlékére

Az Országgyűlés Hivatala és az Alkotmánybíróság február 26-án konferenciát szervezett Sulyok Dezső egykori országgyűlési képviselő emlékére az Országház Delegációs-termében.

Forrás: Gyömbér Máté, Országgyűlés Hivatala

Sulyok Dezső emigrálásának 70. évében és születésének 120. évében alakult meg a Sulyok Dezső Emlékbizottság, amelynek elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Tagjai többek között: Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Horváth Attila alkotmánybíró, Kovács Zoltán államtitkár, Szerencsés Károly professzor, egyetemi tanár, történész, Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, Antal Gábor ügyvéd és Szabó Attila, az Alkotmánybíróság kabinetfőnöke. Az Emlékbizottság célul tűzte ki, hogy Sulyok Dezső több részletben fellelhető hagyatékát összegyűjtse, és egy helyen kutathatóvá tegye, valamint hogy Sulyok Dezső életműve megismerésre kerüljön.

Forrás: Gyömbér Máté, Országgyűlés Hivatala

Az Országház épületében megrendezett konferencián neves előadók mutatták be Sulyok Dezső személyes életútját, politikai gondolkodását, vízióját és szerepvállalását, emigrációjának okait. Az esemény bepillantást engedett a korabeli Magyarország politikai és társadalmi viszonyaiba, a párt- és választási rendszerbe, valamint a parlament és népbíróság működésébe.

Forrás: Gyömbér Máté, Országgyűlés Hivatala

Az eseményen köszöntőt mondott Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. A szekciók levezető elnöke Mezey Barna volt, a konferencián Zinner Tibor, Szerencsés Károly, Horváth Attila és Máthé Áron adott elő.

Forrás: Gyömbér Máté, Országgyűlés Hivatala

A rendezvény a Sulyok Dezső Emlékérem átadásával ért véget. A széles körben köztiszteletben álló, jogászi, valamint a demokratikus jogállamiságért tett tevékenység elismeréséül szolgáló kitüntetést Trócsányi László igazságügyi miniszter adta át Dr. Láng Csabának, aki áldozatos tevékenységével hosszú időn keresztül erősítette a német-magyar jogászi kapcsolatokat.

Feltöltve - 2018-03-01 09:00:00.
Kategória: HÍREK