Konferencia a tordai vallásszabadság emlékére

A magyar Országgyűlés épülete adott otthont a Magyar Unitárius Egyház konferenciájának az 1568. évi tordai vallásszabadság törvénye és a magyar unitarizmus jubileumának alkalmából. Az esemény március 9-én az Országház Felsőházi üléstermében került megrendezésre.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Február 20-án egyhangúlag szavazta meg az Országgyűlés az 1568. évi tordai országgyűlés és az ott elfogadott vallásügyi határozat 450. évfordulója alkalmából az 1568. évi tordai vallásügyi törvény jelentőségéről és a Vallásszabadság Napjáról szóló törvényt, amely január 13-át egyúttal a vallásszabadság napjává nyilvánítja.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Az évforduló alkalmából rendezett konferencia Kászoni-Kövendi József, a Magyar Unitárius Egyház püspöki helynökének kezdőimájával vette kezdetét, majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. A rendezvényt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg, üdvözlő beszédet mondott Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

A konferencia levezető elnöke Elekes Botond Áron, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének főgondnoka volt. Az eseményen Horn Ildikó, Kovács Sándor, Rácz Norbert Zsolt és Czire Szabolcs tartottak előadást. Az eseményt Csete Árpád, az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének elnöke zárta, végezetül pedig Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke mondott áldást.

Feltöltve - 2018-03-20 12:27:00.
Kategória: HÍREK