Jegyző és vértanú – Konferencia Szacsvay Imréről

Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai elnevezésű konferenciasorozat harmadik rendezvénye Szacsvay Imréről emlékezett meg október 6-án, az Országház frissen felújított Delegációs termében. Az Országgyűlési Múzeum szervezésében megvalósult esemény központi témája Szacsvay Imre egykori országgyűlési képviselő, a képviselőház jegyzője, az 1848-49-es szabadságharc mártírja volt.

A rendezvényt Hiller István, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Bellavics István közgyűjteményi és közművelődési igazgató. A tavalyi konferencia előadásaiból készült, Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai: Batthyány Lajos gróf című kötetet Velkey Ferenc, a Debreceni Egyetem docense mutatta be.

A konferencia levezető elnöke Erdődi Gábor egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének oktatója volt. Az első szekcióban Melkovics Tamás, Kedves Gyula és Pelyach István előadásait hallhatták az érdeklődők, majd a konferencia szünetében az Országház Szacsvay-termében került sor megemlékezésre. Beszédet mondott Szabó Ottó, a Jegyzői Iroda nyugalmazott vezetője, Szacsvay Imre búcsúlevelét Szacsvay László, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas színművész olvasta fel. A konferencia második felében Dobszay Tamás, Hermann Róbert és Fleisz János előadásait kísérhette figyelemmel a hallgatóság.

A konferenciasorozat jövőre folytatódik, szeretettel várunk minden érdeklődőt további rendezvényeinken is!

Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai: Batthyány Lajos gróf című kötet megvásárolható az Országház látogatóközpontjának ajándékboltjában és az Országgyűlési Könyvtárban. További kiadványainkról itt tájékozódhatnak.

Feltöltve - 2017-10-09 16:19:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK