Járja be a Parlamentet az alagsortól a kupoláig!

A Kulturális Örökség Napjai keretein belül idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket az Országház szeptember 19-én és 20-án. A látogatók különleges épületvezetés keretében bebarangolhatják városképünk és országimázsunk emblematikus helyszínét, megnézhetik a díszlépcsőházat, az üléstermet, a Munkácsy-termet és a Vadásztermet, illetve ebben az évben is lesz lehetőség arra, hogy az érdeklődők másfél órás térsétákon és kupolatúrákon vegyenek részt. A programkínálat azonban a tavalyi évhez képest még inkább színesedett, hiszen most már a márciusban újranyitott Országgyűlési Múzeum is különleges élményeket ígér a résztvevőknek.

A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállításon tartott interaktív tárlatvezetéseken a látogatók nemcsak a parlamentarizmus kialakulásának legfontosabb állomásaival ismerkedhetnek meg a kapcsolódó tárgyakon, dokumentumokon, kép- és hanganyagokon keresztül, hiszen a múzeum munkatársai a törvényhozás közel 120 éves otthonának építéséről, mindennapjairól, belső díszítéséről is sokat elárulnak majd a résztvevőknek. Az ötvenperces séták alatt a tárlatvezetők kiemelten foglalkoznak az itt alkotó művészekkel is, például a 150 éve született Róth Miksával, így az érdeklődők igazán komplex tudásanyaggal gazdagodhatnak.

Ha pedig valaki az üvegfestő és mozaikművész pályájára részletesebben is kíváncsi, akkor az állandó kiállítást követően érdemes útba ejtenie az Országgyűlési Könyvtár kamarakiállítását, ahol a 150 éve született művész munkásságának egy szeletével ismerkedhet meg. A kiállított alkotásokon keresztül tetten érhető Róth egyéni stílusszemlélete, az, hogy mi módon olvasztotta egybe a historizmus, a szecesszió és az art deco elemeit.

Szintén az Országgyűlési Könyvtár szervezésében valósul meg Az első világháború katonaszemmel – avagy a végsőkig angyalbőrben című kiállítás is, amely azoknak a névtelen százezreknek állít emléket, akik a nagy világégés során a végsőkig kitartottak.

A kiállításokon túl idén is lehetőség nyílik a 2013-ban felújított Országgyűlési Könyvtár látogatására is. Az érdeklődőket szakképzett könyvtárosok kalauzolják végig a nagy olvasótermen, az olvasótermi galérián és a parlamenti gyűjteményen, miközben számos izgalmas programon is részt vehetnek.

A séták és tárlatvezetések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a https://konseta.parlament.hu/web/ oldalon lehetséges, ahol részletesen informálódhatunk a programok időpontjairól és helyszínéről is. A látogatás előtt pedig érdemes a http://latogatokozpont.parlament.hu/fontos-informa... oldalon tájékozódni annak feltételeiről.

Feltöltve - 2015-09-15 09:52:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK