Időtlen érték – közel s távol

29 éve a Világörökség része a Kossuth tér és az Országház. A jeles eseményre emlékezve megtekinthető különleges képgalériánk, amely az idei Kulturális Örökség Napokon készült a kupolából.

1987. december 11-én az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felvette a világörökségi listára a Budai Várnegyedet és a budapesti Duna-part Margit hídtól Szabadság hídig terjedő látképét, amelynek fontos eleme a Steindl Imre által tervezett Országház is.

Az UNESCO Párizsban, 1972. november 16-án fogadta el a Világörökség Egyezményt, amely alapján a világörökségi listára olyan kulturális és/vagy természeti szempontból kiemelkedő és egyetemes értéket képviselő helyszínek kerülhetnek fel, amelyek az egész emberiség számára jelentőséggel bírnak. Az épületek tekintetében így közéjük tartozhatnak azon „egyedülálló vagy egybefüggő építménycsoportok, melyek építészeti stílusuknál, egységes jellegüknél fogva, vagy a környezetbe való beilleszkedésük folytán történelmi, művészeti vagy tudományos szempontból kiemelkedő egyetemes értékűek”. A budapesti világörökségi helyszíneket 2002-ben tovább bővítették az Andrássy úttal és a Hősök terével.

2011. november 16-án Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója ünnepélyes keretek között avatta fel a Kossuth téren felállított UNESCO világörökségi táblát.

Feltöltve - 2016-12-11 15:52:00.
Kategória: HÍREK