Hónap műtárgya - szeptember

A régmúlt látogatóinak kézjegyei - a régi Országgyűlési Múzeum első vendégkönyve

Több éves előkészület után 1929. január 24-én nyitotta meg kapuit először az Országgyűlési Múzeum. A megnyitó ünnepségen a politikai élet „krémje” volt jelen, Bethlen István miniszterelnök vezetésével a kormány tagjai, Wlassics Gyula és Zsitvay Tibor, az országgyűlés két házának elnökei, valamint a képviselőház és a felsőház tagjai, akik nagy számban vettek részt az eseményen.

Az Országgyűlési Múzeum megnyitó beszédét Zsitvay Tibor mondta, melyben kihangsúlyozta a „magyar parlamentarizmus ezer esztendős fejlődését, ezer esztendős tanúságát.” Ezt követően Végh Gyula a Gyűjteményegyetem alelnöke, valamint Hóman Bálint a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, későbbi kultuszminiszter méltatták a létrejövő új intézményt.

A megnyitóról hírt adó újságcikkekben találunk képeket arról, ahogy a kiállítás megtekintése után különböző politikusok aláírják a „Parlamenti Múzeum megnyitási albumát”, a múzeum látogatókönyvét. Érdemes azonban hosszabban elidőzni a borító felett, ahogy a múzeum kollégái is tették.

A díszes bőrkötés közepén az Országház dunai oldalának ábrázolása kapott helyet, mely fölött a „Ha Isten velünk ki ellenünk” idézet olvasható. A kötet széleit növénymotívumok keretezik, melyek a hosszanti oldalon Ferenc József uralkodó idős kori portréját, valamint Budapest címerét fonják körbe. A kötet szélei is díszítettek, itt a történelmi Magyarország címerei láthatók – a Magyar Királyság kiscímere, Erdély, Dalmácia, Horvátország, Szlavónia és Fiume címerei.

Mit keres a Monarchia jelképévé vált, 1916-ban elhunyt uralkodó a két világháború között átadott múzeum kiállításának vendégkönyvén? Ez a kérdés ejtette gondolkodóba a mostani Országgyűlési Múzeum munkatársait is, a választ pedig a műtárgy fényképezése során kaptuk meg. A kép kinagyítása során a könyv jobb alsó sarkában ugyanis egy név („Walkó”) és egy évszám („896”) ragadta meg a figyelmünket. Ebből következtettük, hogy a díszes bőrkötés maga még az 1896-os millenniumi évre készült – ez magyarázza az uralkodó ábrázolását is. Ebben az évben június 8-án tartotta első ülését az Országgyűlés a még épülő parlamentben. Az 1929-es múzeumi megnyitóra a könyv belső lapjait eltávolították (vagy már korábban sem voltak meg ezek a lapok) és új, üres oldalakat kötöttek bele. Az első oldalt elő is készítették külön felirattal: „Az Országgyűlési Múzeum 1929. évi január hó 24-i ünnepélyes megnyitásán részt vettek:” alatta pedig tisztán kivehető a képviselőház és a felsőház elnökének valamit a miniszterelnöknek az aláírása. Az utókornak a lapok végigböngészése után tehát lehetősége van kideríteni, kik is vettek részt a Múzeum megnyitóján, vagy akár a későbbi napokban, hónapokban kik tekintették meg a kiállítást. Az aláírások tanúsága szerint többek között József főherceg, Horthy Miklósné, 1933-ban a Nemzetközi Cserkésztalálkozó (Jamboree) elnöki fogadó estélyének résztvevői, vagy éppen a sziámi királyi család tagjai is meglátogatták a kiállításokat.

Feltöltve - 2015-09-01 11:37:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK