Hiánypótló dokumentumfilmek

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága 2016 és 2018 között három dokumentumfilmet készített, melyek közül kettő az 1956. október 25-i, „véres csütörtök” eseményeinek körülményeit, egy pedig az idén 100 éve meggyilkolt miniszterelnök, Tisza István életét és politikai pályáját mutatja be. A filmekkel kapcsolatos információk ezentúl az Országház Könyvkiadó honlapján szereplő új menüpontban (DVD) is elérhetőek.

1956. október 25-e, az 1956-os forradalom és szabadságharc legvéresebb sortüzének napja „véres csütörtökként” vonult be a nemzeti emlékezetbe. Ezen a napon – máig tisztázatlan körülmények között – a szovjet katonai, illetve a magyar karhatalmi erők tüzet nyitottak a Kossuth téren gyülekező, békés tüntetőkre. Az áldozatok emlékére a Steindl Imre Program keretében megújult Kossuth Lajos tér egykori szellőző alagútjában emlékhely és kiállítás nyílt 2014. október 25-én.
A dokumentumfilmhez kapcsolódik Az 1956-os Kossuth téri sortűz és emlékhelye című kiadvány.

Az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz 60. évfordulója alkalmából az Országgyűlési Múzeum kutatást indított, melynek célja a sortűz körülményeinek feltárása volt.
Hogyan történt? Miért történt? Hány áldozat volt? Az első lövés című film a kutatás eredményeinek felhasználásával ezekre a kérdésekre keresi a választ.
A film előzetese ide kattintva tekinthető meg.

A Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából készült dokumentumfilm a tragikus sorsú miniszterelnök életét és politikai pályáját mutatja be a Nagy Háborút kiváltó okok, világpolitikai események és az érzelmektől, indulatoktól felkorbácsolt korszak társadalmának tükrében. A háborús vereség bűnbakjának kikiáltott Tisza Istvánt 1918. október 31-én Hermina úti villájában gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között. Történetét kevesen ismerik, pedig ő volt hazánk legjelentősebb és legtöbbet vitatott politikai vezetője a 20. század hajnalán.
Az „Ahogy éltem, úgy fogok meghalni” – Tisza István tragédiája című film előzetese ide kattintva tekinthető meg.


Feltöltve - 2018-12-01 15:00:00.
Kategória: HÍREK