Három éve világít teljes fényébén az Országház

2014. augusztus 2-án adták át az Országház teljes díszkivilágítását.

Az utóbbi évtizedekben az Országház homlokzatrekonstrukciója miatt gyakran teljes vagy részleges sötétség borította az épületet. Amikor 2009-ben elbontották a dunai oldal állványzatát, ismét csak a kupola és az árkádok kaptak megvilágítást. A dunai homlokzat teljes felújítása után nyílt meg a lehetőség arra, hogy egy modern, új díszkivilágítással az épület méltóképp emelkedjék ki a főváros éjszakai látképéből.

Forrás: Mervai Márk, Országgyűlés Hivatala

A dunai homlokzat, valamint a tornyok és a tetőzet meleg-sárga nátriumlámpás egyenrangú díszvilágítást kaptak. A német WE-EF cég kifejezetten az Országházhoz fejlesztette ki fényvetőinek nátriumlámpás változatát. A rendszer kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történt, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten és az erkélyeken elhelyezett lámpatestek alkotnak.

A munka során 682 lámpatestet szereltek fel az épületen és környékén, amelyek 108 kW-os teljesítményt nyújtanak. A rakparton a jeges árnak is ellenálló nyolc oszlopon hat-hat fényvetőt helyeztek el, az irányítódobozokat és a világítótesteket pedig olyan magasságban szerelték fel, hogy azok nem kerülhetnek víz alá, így a part felől irányított fények még teljesebbé teszik az összhatást. A tetőzetre kerülő lámpatestekhez egyedi tartókat készítettek, amelyeket a tetőzet lemezelésén átvezetve a padlás gerendázatához erősítettek. A tornyokba, a mellvédekre kerülő lámpatestek tartószerkezeteinek megalkotásánál arra törekedtek, hogy minél kevesebb furatra, csavaros rögzítésre legyen szükség, így is védve a műemlék épületet. Külön feladat volt, hogy az üléstermek tetőzete felett lobogó nemzeti színű zászlókat színhelyesen kell mutatni.

Új díszkivilágítást kap az Országház

Az újonnan elkészült díszkivilágítást 2011. augusztus 20-án a „Miénk a ház” akcióban részt vevő gyermekek kapcsolták fel, úgy időzítve, hogy rendszer a szokásos ünnepi tűzijáték végére érje el a legteljesebb fényerejét.

Forrás: Pető Zsuzsa, Országgyűlés Hivatala

Az Országház homlokzati, valamint a Kossuth tér teljes rekonstrukciójának befejezése lehetővé tette az egész épület díszkivilágításának kiépítését. Az Országházat a tér felől 764 fényforrás világítja meg, amelyek egy részét a térkövezetbe süllyesztették, más részüket a növényzetbe rejtették. A világítótestek – a dunai oldalhoz hasonlóan – színszűrővel ellátott nátrium, fémhalogén és LED fényforrások, összteljesítményük 75,5 kW.

Forrás: Mervai Márk

A térrendezéskor külön figyelmet fordítottak arra, hogy utólagos bontás nélkül, korszerűen meg lehessen világítani a tér többi jelentős középületét is.

Az ország legnagyobb rendszerének számító új országházi világítást 2014. augusztus 2-án adták át.

Feltöltve - 2017-08-02 13:41:00.
Kategória: HÍREK