Halálra ítélve – papi sorsok '56 után

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közös konferenciát szervez december 15-én, az Országház Felsőházi üléstermében. A Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után címet viselő rendezvény olyan egyházi személyek életpályájára irányítja rá a figyelmet, akik az 1956-os forradalmat követő megtorlások során veszítették életüket.

Hatvan évvel ezelőtt, 1957 decemberében Brenner János katolikus pap és Gulyás Lajos református lelkész a kommunista állami erőszak áldozata lett. A fiatalok körében végzett intenzív lelkipásztori munkája miatt többször megfenyegetett 26 éves egyházmegyés papot, Brenner Jánost 1957. december 15-én éjjel, brutális kegyetlenséggel, papi szolgálata teljesítése közben gyilkolták meg.

A 39 éves, háromgyermekes Gulyás Lajos református lelkészt (aki a mosonmagyaróvári sortűz után a feldühödött tömegből kimentett egy ÁVH-s határőrtisztet) 1957. december 31-én, koholt vádak alapján, a hírhedt győrimosonmagyaróvári per harmadrendű vádlottjaként végezték ki Földes Gáborral és Tihanyi Árpáddal együtt.

A két papi személy sorsában nemcsak hatvan évvel ezelőtti mártírhaláluk közös, hanem az is, hogy az őket ért fenyegetések ellenére mindketten helyükön maradva szolgáltak, bátran vállalva hitükért a megtorlás kockázatát. Meggyilkolásuk és kivégzésük a megtorlógépezet kegyetlenségét, valamint a berendezkedő Kádár-rezsim egyházpolitikájának igazi arcát egyszerre tárja fel. Mártírhaláluk felelevenítése egyben lehetőséget nyújt a kádári megtorlás és az egyházüldözés összefüggéseinek bemutatására is. Az emlékezésnek külön aktualitást ad az a vatikáni döntés, amelynek eredményeként Brenner Jánost hamarosan boldoggá avatják.

A rendezvényen köszöntőt mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának elnök-püspöke. A bevezető előadást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke tartja Brenner János boldoggáavatási eljárásáról.

A konferenciáról szóló kisfilm megtekinthető itt:Időpont: 2017. december 15. 9:30
Helyszín: Országház, Felsőházi ülésterem (1055 Budapest, Kossuth tér 1–3.)

A konferencia előadói: Csűrös András, Erdős Kristóf, Fejérdy András, Földváryné Kiss Réka, Kahler Frigyes, Soós Viktor Attila, Szabó Csaba, Wirthné Diera Bernadett.

A szekciók vezetői: Bellavics István, Máthé Áron.

A konferencia fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát 2017. december 11-ig jelezze weboldalunkon.

További információ: +36 1/441-4479; konferencia@parlament.hu

Feltöltve - 2017-12-06 12:23:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK