Hónap műtárgya - október

Forrás: Egri Sportmúzeum. Fotó: Bencze Kovács György, Országgyűlési Múzeum

A melbourne-i olimpia magyar zászlója, 1956

A jeles sportrelikvia nem csak sporttörténeti értékkel bír. Egyike ugyanis a köztudatban az 1956-os forradalom és szabadságharc szimbólumává vált és csak néhány példányban ránk maradt hiteles „lyukas” zászlóknak. A zászló „születése” rendkívül regényes, de a további sorsa sem mentes a különlegességektől.

A magyar olimpiai csapat már a forradalom napjaiban indult el, így útja nagyon körülményesre és hosszúra sikerült. Csak Prágában tudtak repülőre szállni, és több csoportban érkeztek Melbourne-be, ahol az olimpiai falu bejáratánál az utolsók között érkező úszókat meglepő látvány fogadta. Az olimpián résztvevő nemzeteket félkörben felállított árbocokon elhelyezett lobogók jelképezték, ám a magyar zászló lyukas volt. Gyenge Valéria, a helsinki olimpiai bajnok úszónő így emlékezett az esetre: „Ez nagyon megmaradt bennem, ahogy ott lobogott a zászló egy nagy lyukkal.” Az történt ugyanis, hogy a rendezők által felvont hivatalos magyar zászlóból előző éjjel valaki (tornászt, kajakost és vízilabdázót is említenek a történetek, de valamennyit név nélkül, csak találgatva) kivágta az ún. Rákosi címert, a népköztársaság, egyúttal a kommunista diktatúra jelképét. A rendezők zavarba jöttek a lyukas zászló miatt, és ragaszkodtak egy ép zászló használatához. Így a helyi magyarság hölgyei egy Kossuth címeres zászlót készítettek (más forrás szerint az olimpiai falu igazgatója készíttette el) amivel lecserélhették a lyukas zászlót. A zászlókészítés különben hangsúlyos szerepet kapott a magyar csapat teljes olimpiai szereplése során. A nyitó és záró ünnepségeken a hazulról hozott Kossuth címeres zászló alatt vonultak. A repülőtéren gyászszalagos zászlókkal fogadták a sportolókat az ausztráliai magyarok. A csapatvezető arról nyilatkozott, hogy „keresztben gyászszalaggal” ellátott zászlót használtak.

Az olimpia zárásakor az árbocról levett Kossuth címeres zászló mellett mindenesetre a korábban bevont lyukas zászlót is magához vette az olimpiai falu igazgatója. Halála után családja sok egyéb olimpiai emlékkel együtt árverésre bocsátotta. Az Ausztráliai Erdélyi Magyar Szövetség figyelt fel a magyar vonatkozású relikviákra, s gyűjtést rendezett megvásárlásuk érdekében. Végül 6000 dollárért szerezték meg a zászlókat, amelyeket 2009-ben juttattak Magyarországra az Egri Sportmúzeum kiállítására.

Az Országgyűlési Múzeum 2014. október 25-én megnyílt 1956-os emlékhely és kiállítása minden évben más-más forradalmi zászló relikviát kíván bemutatni az emlékezés heteiben. Így a szintén Ausztráliából hazakerült Corvin-közi zászló után idén a jövő évi olimpiára való készülődés jegyében a melbourne-i olimpia „lyukas zászlója” került a kiállítási tárlóba. A jeles relikviát bevonása után november 27-től újra az Egri Sportmúzeumban láthatják az érdeklődő látogatók.

Feltöltve - 2015-10-25 14:22:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK