Folyó- vagy gépírás?

Az év utolsó Demokráciajátékán döntött az országgyűlés a törvényjavaslatról.

December 7-én 56. alkalommal került megrendezésre Demokráciajáték az Országházban. Ezen a napon a kormánykoalíciót a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium (Ősz-ülők Társasága) és a gödöllői Török Ignác Gimnázium (Téli Menedék Fórum), az ellenzéket pedig a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérő Szakgimnázium (Tavaszi Megújulás Szövetség), illetve a pécsi Széchenyi István Gimnázium (Jövő Nyárért Egyesülés) alkotta.

Ez alkalommal a pártok a folyóírás eltörléséről és a kötelező gépírás bevezetéséről a közoktatásban szóló törvényjavaslatot tárgyalták, amelyet ezúttal az ellenzék soraiból a Tavaszi Megújulás Szövetség nyújtott be.

A nap folyamán a törvényjavaslat mellett nyolc módosító javaslatról tárgyaltak, amelyből összesen hatot a kormánypártok nyújtottak be – az ŐT négyet, a TMF kettőt –, míg az ellenzék két módosító javaslattal érkezett. Utóbbiak közül egyet a TMSZ, egyet pedig a JNYE nyújtott be.

Talán az ellenzék túlzott magabiztosságának volt köszönhető, hogy a kormánypártok heves támadásait kevésbé próbálták meg visszaverni, de ennek eredményeként érvényesült a kormánypárti politika: az ellenzék két módosító javaslata a bizottsági munkák során elbukott, így a Törvényalkotási Bizottság a hat kormánypárti módosítóról szavazott. Néhány korrekcióval pedig mind a TAB, mind az Országgyűlés elfogadta az így módosított törvényjavaslatot. A nap lezárásaként a pártok szóvivői sajtótájékoztatón értékelték az eseményeket.

Gratulálunk a résztvevőknek és szeretettel várjuk a diákokat 2018-ban is!

Feltöltve - 2017-12-13 14:30:00.
Kategória: HÍREK