Festői emlékképek

72 évvel ezelőtt, szeptember 7-én hunyt el Dudits Andor festőművész, az Országház szekkóinak alkotója. Idén ünnepeljük születésének 150. évfordulóját is, így műveivel a Kulturális Örökség Napjai keretein belül a Falfestészeti sétán ismerkedhetnek meg részletesebben az érdeklődők.

Dudits Andor: Ipar, Országház (Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala)

Dudits Andor 1866. június 24-én született Budapesten. Bécsben és Münchenben is folytatott tanulmányokat, széles nyilvánosság elé pedig a müncheni Üvegpalotában lépett 1890-ben Klinikai ambulatórium (Rendelő órában) című festményével. Eleinte főként olajfestményeket - városképeket, zsánerképeket és egyházi vonatkozású műveket - festett, a történelmi falfestészet felé a millenniumi ünnepségekre készülve fordult. 1921-ben a Benczúr Gyula festőművész tanítványaiból alakult Benczúr Társaság alapító tagja, majd elnöke lett, tanított a Képzőművészeti Főiskolán.

Dudits Andor: Kereskedelem, Országház
(Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala)

Festményeinek többsége ma a Nemzeti Galériában tekinthető meg, szekkói – száraz vakolatra festett falfestmények – az Országház Delegációs termében és az oda vezető folyosón láthatóak. Élete utolsó monumentális alkotása az Országos Levéltár Bécsi kapu téri palotájának történelmi falképciklusa volt.

Dudits Andor: Vallás és kultúra, Országház
(Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kulturális Örökség Napjain az Országházban!

Feltöltve - 2016-09-07 18:00:00.
Kategória: HÍREK