Feltáruló emlékek – Egy sortűz nyomában

Az Országgyűlési Múzeum 2016 őszén kutatást indított, melynek célja az Országházhoz, valamint a Kossuth térhez kapcsolódó 1956-os forradalmi események feltárása volt. Az Országház ugyanis politikai és szimbolikus jelentősége miatt központi szerepet kapott 1956 októberében. Egy hónapja zárult a kutatás első szakasza.

Forrás: Budai-Lukács Róbert

A projekt során a kutatócsoport tagjai megvizsgálták a hazai, főként budapesti közgyűjtemények releváns anyagait, interjúkat készítettek a szemtanúkkal és túlélőkkel, valamint az Országházban működő rádióstúdió kapcsán beszélgettek a Szabad Kossuth Rádió egykori munkatársaival. A program megvalósítása alatt külön figyelmet szenteltek a vizuális forráscsoportok feltárására. A kutatás felszínre hozott olyan fényképeket, melyek eddig kevésbé, vagy egyáltalán nem voltak közismertek.

A munka során az egyes feltárt kérdések és források kapcsán tanulmányok, cikkek születtek, melyeket az Inmemoriam1956.hu weboldalon érhetnek el az érdeklődők. Itt többek között cikkeket olvashatnak a hivatásos és önkéntes mentőkről, a Határőrség budapesti tevékenységéről, a Kossuth téri eseményekről a korabeli fotók tükrében, továbbá életrajz-rekonstrukciókat és visszaemlékezéseket.

Az Országgyűlési Múzeum a projekt részeként 2017 májusában felhívást is indított. Ennek célja volt, hogy a múzeum az 1956. október 25-i Kossuth téri „véres csütörtök” résztvevőiről és áldozatairól rendelkezésre álló ismereteket személyes emlékekkel, fotókkal, dokumentumokkal, esetleg tárgyi anyaggal bővíthesse. A felhívásra június 30-ig tizenhat személy küldte el információit, vagy jelezte, hogy szemtanúja volt az eseményeknek. A beérkezett adatok feldolgozása folyamatban van. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki megosztotta velünk információit.

Az anyagok feldolgozása és publikálása mellett a kutatás is folytatódni fog, ősszel további nyitott kérdésekre keresik a választ a projekt résztvevői.

Feltöltve - 2017-07-30 18:07:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK