Felpezsdül a kulturális élet az Országház körül

A kulturális programsorozat a Nemzeti Emlékhelyek Napján, 2018. május 12-én veszi kezdetét. Ezen a szombaton különleges séták keretében ismerhetik meg az érdeklődők az Országház és a Kossuth tér mindennapjait és történetét (a séták témái: Térrekonstrukciós séta, Epizódok a Kossuth tér évszázados történetéből, Szórakozás a Kossuth téren, Az első lövés – dokumentumfilm vetítés és tematikus séta a Kossuth téren). Emellett tárlatvezetésre és múltidéző beszélgetésre is sor kerül a Kossuth téren és az Országgyűlési Múzeum In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállításában, az Országgyűlési Múzeum állandó kiállítása, A magyar törvényhozás ezer éve tárlat pedig szabadon megtekinthető.

Május 12-én veszi kezdetét a Tér-Zene a Kossuth téren . A Tér-Zene koncertek a szeptember 15-ig összesen 20 alkalommal, általában hetente, csütörtöki napokon kerülnek megrendezésre és ingyenesen biztosítanak szórakozást a Kossuth tér közönségének.

A Múzeumok Majálisát 2018. május 13-án a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik meg immár 23. alkalommal. A rendezvényen az Országgyűlési Múzeum ismét megjelenik, ahol a látogatók élményekkel teli formában ismerkedhetnek meg az egyes történelmi korszakok neves törvényhozóival, képviselőivel és a hozzájuk, valamint családjukhoz kapcsolódó érdekességekkel. Emellett kicsik és nagyok bejárhatják együtt az Országház tereit is, és tesztelhetik tudásukat családi társasjátékkal, játékos foglakozásokkal.

A Múzeumok Éjszakájára 2018. június 23-án kerül sor. Az Országgyűlési Múzeum tervezett programja keretében az érdeklődők meghosszabbított nyitva tartással látogathatják a múzeum kiállítótereit. A magyar törvényhozás ezer éve című kiállításban „Család-mesék” elnevezésű interaktív tárlatvezetéseken vehetnek részt, amelyek során egyes történelmi korszakok neves képviselő-családjaival ismerkedhetnek meg, továbbá részt vehetnek egy jó hangulatú, szórakoztató csoportos kvízjátékon, mely során tesztelhetik tudásukat.

A szeptemberben a szabadtéri programokat záró Kulturális Örökség Napok a legszélesebb körben ünnepelt kulturális esemény Európa-szerte, amely az Európa Tanács kezdeményezésére jött létre 1985-ben. A Kulturális Örökség Napok keretében olyan kuriózumokkal várja majd a látogatókat az Országház, mint az Alagsori vagy Kupolatúra.

A kültéri programok mellett az Országház Könyvkiadó gondozásában is számos újdonság jelenik meg. A márciusban nagy sikerrel megjelent A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című kötet mellett a napokban jelenik meg A magyar politikai karikatúrák története kötet is. Emellett számos egyéb kiadvánnyal is bővül az Országház Könyvkiadó palettája, amely kiadványok –a nagyobb könyvesboltok mellett – az Országgyűlési Könyvtárban és az Országház látogatóközpontjában is megvásárolhatók.

A kulturális programok mellett az Országház folyamatosan nyitva áll a látogatók előtt. A látogatási időkről, valamint a jegyfoglalásról itt olvashatnak.

Feltöltve - 2018-05-11 14:36:00.
Kategória: HÍREK