Félidőnél az idei Múzeum Határok Nélkül

Eseménydús első két héten vannak túl a Múzeum Határok Nélkül ösztöndíjprogram keretében hozzánk látogató határon túli vendégeink. A szeptember végén érkezett fiatal múzeumi szakemberekből álló csapat első hetéről az alábbi összefoglalóban olvashatnak.

Az immár negyedik alkalommal meghirdetett szakmai ösztöndíjprogram egyik fontos célja, hogy a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjairól érkező résztvevők számára az itt-tartózkodásuk során bemutassuk a legjelentősebb múzeumi intézményeket. Miután az első héten megismerkedhettek az Országgyűlés Hivatala szerteágazó kulturális tevékenységével, a második hetet egy budavári túrával kezdték meg.

Október 8-án, kedden az első úti célunk a Magyar Nemzeti Galéria volt, ahol Szűcs György főigazgató-helyettes fogadta az ösztöndíjasokat, tartalmas előadásában bemutatva a patinás intézmény múltját, jelenét és jövőbeni céljait. Bellák Gábor művészettörténész a 19. századi magyar történeti festészet világába vezetett be minket emlékezetes tárlatvezetése során. Rövid látogatásunkat Gippert László restaurátor előadása és a kulisszák mögötti műhelyvezetése zárta.

Gippert László előadása a képrestaurátor műteremben

A Nemzeti Galériában tett látogatást követően a napot a Budapesti Történeti Múzeumban folytattuk, ahol érkezés után Az első bástya című időszaki kiállítást mutatta be Terei György kurátor. A tárlaton kiállított gazdag régészeti leletanyagon keresztül Budavár történetének egy igen érdekes részletét ismerhettük meg testközelből. A múzeum tetőterében igazi kincsesbánya fogadott minket: Vécsey Ádám főrestaurátor, osztályvezető beszélt a csoportnak a BTM Műtárgyvédelmi Osztály izgalmas munkájáról, kihívásairól. Zárásként a Budapest történetét bemutató Fény és árnyék című állandó kiállítást, valamint az október 4-én nyílt, Au-revoir! Magyar származású fotográfusok Franciaországban című nemzetközi fotókiállítást tekintettük meg.

Terei György tárlatvezetése

Restaurátorműhely a Budapesti Történeti Múzeumban

Október 9-én és 10-én a Magyar Nemzeti Múzeum vendégei voltunk. Szerdán délelőtt az Országgyűlési Könyvtár ösztöndíjasaival közösen a Központi Könyvtárat látogattuk meg. A könyvtár munkatársai ismertették az 1950-ben alakult intézmény történetét, működését, valamint megtekinthettük az intézmény raktárát is. Az ösztöndíjasokat Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is köszöntötte. Délután Szende László, a Központi Adattár osztályvezetője tartott a múzeum állandó kiállításában tárlatvezetést, majd Debreczeni-Droppán Béla történész a Múzeumkertben tett séta során varázsolt vissza minket a Muzi letűnt világába, bemutatva a közelmúltban zárult parkrekonstrukció eredményét. A napot egy igazán rendhagyó programon való részvétellel zártuk: Fábry Sándor múzeumi környezetben megrendezett design centerét néztük meg. A második „nemzetis” napon a korábban az Országházban is kiállított Seuso-kincseket, valamint az idei World Press Photo kiállítást tekintették meg az ösztöndíjasok.

Tvarosek Tamás a Központi Könyvtár történetét ismerteti

Szende László tárlatvezetése a Nemzeti Múzeum állandó kiállításában

A pénteki napon az időutazásunk a római korban folytatódott; az Aquincumi múzeumban jártunk. Dr. Láng Orsolya igazgató asszony köszöntő szavait követően Hajdú Barbara régész, az ösztöndíjprogram delegált résztvevője vezette körbe a múzeumi csapatot a mintegy 10 hektáros múzeumban és régészeti parkban. A restaurátorműhelyben megcsodáltuk a korábbi és még folyamatban lévő ásatások legfrissebb leleteit, az aquincumi Mithras-szentélyt, az egy római kori otthont megidéző Festőházat, valamint a múzeum állandó és ideiglenes kiállításait. Lengyelné Kurucz Katalin közönségkapcsolati vezető a múzeum gazdag programkínálatát, érdekességeit ismertette. Mindenki számára különleges élmény volt ellátogatni az Óbudán folytatott régészeti feltárás helyszínére, ahol igazi terepvezetést kaptunk, és több ezer éves, friss leleteket vehettünk a kezünkbe. A napot és a hét „budapesti fejezetét” a Hercules-villában zártuk le.

A restaurátor műhely kincsei

A régi múzeumi kiállítótérben egy, a Csepel-sziget keltáiról szóló időszaki kiállítást láthattunk

Régészeti feltárás Óbudán

A hétvégén elhagytuk a fővárost; október 12-én és 13-án Sárospatakon jártunk. A túra során nem csak a késő reneszánsz várat tekinthettük meg: a Rákóczi Múzeum kiállítása mellett az ágyúöntés rejtelmeibe is betekintést nyertünk. A Református Kollégium könyvtárának központi olvasótermében az intézmény történetét és annak lenyűgöző muzeális gyűjteményét ismertük meg. Vasárnap délelőtt Sátoraljaújhely-Széphalomra látogattunk el, ahol a Magyar Nyelv Múzeumának látványos és igen gazdag kiállításainak élményével zártuk a hétvégét.

A sárospataki Rákóczi-várban

.Feltöltve - 2019-10-18 09:09:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK