Éppen 114 éve üléseznek az Országházban

1902. október 8-án az Országgyűlés képviselőháza gróf Apponyi Albert házelnök vezetésével megnyitotta első ülését az új, állandó Országházban. Az „Országgyűlés dunai palotájának” elkészültét azonban tervezője, Steindl Imre már nem élhette meg.

Az 1865-ben Ybl Miklós által tervezett és 1866 februárjára bámulatosan rövid idő alatt felépített ideiglenes pesti képviselőházat az országgyűlési képviselők 1902 júniusában hagyták el. Az eredetileg is ideiglenesnek szánt épület ekkorra már alkalmatlanná vált a képviselőház és a hivatali apparátus befogadására. A szűkösség mellett a képviselők is többször panaszkodtak az épület funkcionális és komfortbeli hiányosságaira, illetve arra, hogy az épület homlokzati kiképzése egyáltalán nem reprezentálja az országgyűlésnek a magyar alkotmányos életben és közéletben betöltött jelentős szerepét.

Mivel az állandó Országház teljesen új belső bútorzatot és berendezést kapott, a képviselőház a Sándor utcai (ma Bródy Sándor utca) épület teljes bútorzatát és használati tárgyait maga mögött hagyta, így a költözködés nagyrészt a Képviselőházi Könyvtár költöztetését jelentette. Az ideiglenes képviselőház szomszédságában, a Nemzeti Múzeumban ülésező főrendiház 1902 decemberére oldotta meg az átköltözést. Első ülésüket - melyet gróf Csáky Albin házelnök díszes beszéde nyitott meg - december 22-én tartották.

1902 októberére tehát az Országgyűlés képviselőháza átköltözött az új Országházba. Az átadást megelőzően, október 4-én éjszaka, rendkívüli szenzációt és látványosságot keltve a teljes külső és belső villanyvilágítás felkapcsolásával először világították ki a Parlament épületét, és így vakító fényárban úszva mutatták be az elkészült épületet a nagyközönség és a meghívottak előtt. Az 1848-ig főként Pozsonyban, majd Pesten különböző helyszíneken ülésező magyar országgyűlés ezzel az 1840-es évek óta tervbe vett új, és egyben állandó otthonra talált a Duna partján.

Az Országház és a Kossuth tér történetéről részletesebben Tér-Idő rovatunkban olvashatnak.

Feltöltve - 2016-10-08 14:28:00.
Kategória: HÍREK