Emlékkonferencia Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából

Nagy érdeklődést kiváltó konferencia került megrendezésre október 31-én, Tisza István halálának 100. évfordulóján az Országház Főrendiházi üléstermében. Az 1918 – A nagy összeomlás című konferencián neves történészek a Nagy Háború utolsó évének azokat az eseményeit vizsgálták meg, melyek hatására a dualista magyar állam széthullott. Arra keresték a választ, hogy mi lehetett az oka annak a radikalizálódási tendenciának, amely az őszirózsás forradalomban és a Tanácsköztársaságban érte el csúcspontját. A tanácskozáson kiemelt figyelmet kapott Tisza István alakja, politikai pályája, élete utolsó hónapjának és a meggyilkolásával kapcsolatos körülmények elemzése.

A konferencia előadói Maruzsa Zoltán, ifj. Bertényi Iván, Hatos Pál, Révész Tamás, Szarka László, Katona Csaba, Tamara Scheer és Kovács Dávid, míg a levezető elnök Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke volt.

A rendezvényen köszöntőt mondott Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója. A konferenciát Lázár János országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

A rendezvényen került bemutatásra az „Ahogy éltem, úgy fogok meghalni” – Tisza István tragédiája című dokumentumfilm, melyet az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából készített. A film a tragikus sorsú miniszterelnök életét és politikai pályáját mutatja be a Nagy Háborút kiváltó okok, a világpolitikai események és az érzelmektől, indulatoktól felkorbácsolt korszak társadalmának tükrében.Feltöltve - 2018-11-01 17:30:00.
Kategória: HÍREK