Emlékhelyek Napja idén is

Május 11-én, szombaton tematikus sétákkal, az Országgyűlési Múzeum különleges tárlatvezetéseivel, délután pedig Tér-Zenével várja látogatóit a Nemzet Főtere az Emlékhelyek Napján.

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2019 elnevezéssel országos rendezvényt szervez 2019. május 11-én. Az emlékhelyek népszerűsítése mellett az esemény célja, hogy a változatos programok révén a magyarországi emlékhelyek létezése beépüljön a köztudatba. Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek számos különlegességgel várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban.

Az Országgyűlés 2011. október 7-én fogadta el a törvényt, amely bevezette a történelmi és nemzeti emlékhely, valamint a kiemelt nemzeti emlékhely fogalmát. A törvény alapján a Kossuth Lajos tér 2012. január 1-jétől kiemelt nemzeti emlékhellyé vált.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum


Az Emlékhelyek Napja alkalmából az alábbi színes programokkal várjuk az érdeklődőket:

- „Térrekonstrukciós séta” – A séta keretében a Kossuth tér átépítését mutatjuk be, különleges figyelmet fordítva a jelenleg is zajló munkálatokra. A séta során a résztvevők bepillanthatnak az építkezések kulisszatitkai mögé, és első kézből értesülhetnének a Kossuth teret érintő változásokról. (A sétát vezeti: Kelecsényi Kristóf)
Kezdési időpont: 15:00. A séta időtartama 90 perc.

- „Epizódok a Kossuth tér évszázados történetéből” – A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy a tér mely pontját mire használták a Lipótvárosiak, valamint hogy milyen megdöbbentő eseményeknek volt szemtanúja az Országház és a környező épületek. Jeles évfordulókhoz kapcsolódva elevenítjük fel a téren – például 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején, avagy 1989-ben, a köztársaság kikiáltása kapcsán – történt eseményeket. A programra jelentkezők megannyi apró és kevéssé ismert részletet hallhatnak és láthatnak a Kossuth tér titkaiból. (A sétát vezeti: Baranyi-Müller Tamás)
Kezdési időpontok: 11:00, 13:00. A séta időtartama 60 perc.

- „Az Országház szobrai” – A magyar Országház kimeríthetetlen tárháza nemcsak az építészeti, de a képzőművészeti szépségeknek és a velük kapcsolatos érdekességeknek is. Különleges sétánk egy újabb perspektívából mutatja be a magyar Országgyűlés épületét, melynek középpontjában ezúttal a szobrászat áll. Az épületet közvetlen közelről körbejárva, távcsövek segítségével megismerkedhetnek a homlokzat tiszteletet parancsoló vezéreivel, uralkodóival, az elmúlt idők jelesebb honfijainak szoboralakjaival, a főbejáratot őrző oroszlánokkal valamint egyéb érdekességekkel is. A séta az Országház főbejárata előtt (Oroszlános kapu előtt) indul. (A sétát Polyák Fanni és Tomasits Bence tartja.)
Kezdési időpontok: 11:30, 14:00. A séta időtartama 60 perc.

- „Szórakozás a Kossuth téren” – A sétán a Kossuth teret mutatjuk be, kevéssé ismert funkciójában, például mikor és hogyan szolgált korcsolyapályaként, uszodaként vagy koncerthelyszínként. Bemutatjuk a teret övező történelmi hagyományokkal rendelkező kávéházakat, éttermeket (Elysée, Biarritz, Országház Kávéház) is, melyek számtalan legendás találkozóhoz, beszélgetéshez szolgáltak helyszínül. (A sétát vezeti: Csorba György)
Kezdési időpontok: 10:30, 12:00. A séta időtartama 45 perc.

- „Az első lövés – Dokumentumfilm vetítése és tematikus séta a Kossuth téren.” Az 1956-os Kossuth téri sortűz eseményeit feldolgozó dokumentumfilmet A magyar törvényhozás ezer éve tárlatban tekinthetik meg az érdeklődők, majd ezt követően tematikus sétán vehetnek részt bejárva az események helyszínét és az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítást.
Kezdési időpont: 10:00, 14:00. A program időtartama 60 perc.

- Tér-Zene a Kossuth téren 16 órától. A koncert időtartama 60 perc. A koncerten való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges.


A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Sétánként maximum 30 fő jelentkezését várjuk.

A sétákra jelentkezni a kozonsegszolgalat@parlament.hu e-mail címen lehetséges.

Feltöltve - 2019-04-25 12:00:00.
Kategória: HÍREK