Emlékhelyek Napja 2017-ben is!

Május 13-án tematikus sétákkal, az Országgyűlési Múzeum különleges tárlatvezetéseivel, este pedig Tér-Zenével várja látogatóit a Nemzet Főtere az Emlékhelyek Napján.

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2017 elnevezéssel országos rendezvényt szervez 2017. május 13-án. Az emlékhelyek népszerűsítése mellett az esemény célja, hogy a változatos programok révén a magyarországi emlékhelyek létezése beépüljön a köztudatba. Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek számos különlegességgel várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban.

Az Országgyűlés 2011. október 7-én fogadta el a törvényt, amely bevezette a történelmi és nemzeti emlékhely, valamint a kiemelt nemzeti emlékhely fogalmát. A törvény alapján a Kossuth Lajos tér 2012. január 1-jétől kiemelt nemzeti emlékhellyé vált.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Az Emlékhelyek Napja alkalmából az alábbi színes programokkal várjuk az érdeklődőket:

- „Tájépítészeti séta a Kossuth téren” – a Kossuth tér parkjainak kialakítása mindig is megmozgatta az urbanisták fantáziáját. A séta keretében végigtekinthetjük a Kossuth tér kertjének színváltozásait, archív képeken bemutatjuk a park korábbi állapotait, valamint szakértő kíséretében különleges sétát tehetünk a megújuló téren.
Kezdési időpontok: 10:00, 13:30. A séta időtartama 75 perc.

- „Szórakozás a Kossuth téren” – A sétán a Kossuth teret mutatjuk be, kevéssé ismert funkciójában, például mikor és hogyan szolgált korcsolyapályaként, uszodaként vagy koncerthelyszínként. Bemutatjuk a teret övező történelmi hagyományokkal rendelkező kávéházakat, éttermeket (Elysée, Biarritz, Országház Kávéház) is, melyek számtalan legendás találkozóhoz, beszélgetéshez szolgáltak helyszínül.
Kezdési időpontok: 10:30, 12:00. A séta időtartama 45 perc.

- „Epizódok a Kossuth tér évszázados történetéből” – A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy a tér mely pontját mire használták a Lipótvárosiak, valamint hogy milyen megdöbbentő események szemtanúja volt az Országház és a környező épületek. A programra jelentkezők érdekességeket hallhatnak és láthatnak a Kossuth tér titkaiból, és megannyi apró és kevéssé ismert Kossuth-téri epizódból is ízelítőt kaphatnak.
Kezdési időpontok: 11:00, 13:00. A séta időtartama 60 perc.

- Tárlatvezetés, múltidéző beszélgetés a Kossuth téren és az Országgyűlési Múzeum In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállításában egy ’56-os túlélő részvételével.
Kezdési időpont: 14:00. A séta időtartama 60 perc.

- „Térrekonstrukciós séta”– A séta keretében a Kossuth tér átépítését mutatjuk be, különleges figyelmet fordítva a jelenleg is zajló munkálatokra. A séta során a résztvevők bepillanthatnak az építkezések kulisszatitkaiba, és első kézből értesülhetnek a Kossuth teret érintő változásokról.
Kezdési időpont: 15:00. A séta időtartama 90 perc.

- Az Országgyűlési Múzeum állandó kiállítása, A magyar törvényhozás ezer éve című tárlat szabad megtekintése 9:00–17:00 óráig.

- Tér-Zene a Kossuth téren 16:30 órától. A koncert időtartama 60 perc. A koncerten való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges.

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Sétánként maximum 30 fő jelentkezését várjuk.

A sétákra jelentkezni a kozonsegszolgalat@parlament.hu e-mail címen lehetséges.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Feltöltve - 2017-05-09 17:00:00.
Kategória: HÍREK