Emlékezés Zsolnay Vilmosra

119 éve, 1900. március 23-án hunyt el Zsolnay Vilmos, akinek kerámiagyárában készültek az Országház díszes pirogránit elemei.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra egykori igazgatója, Zsolnay Vilmos sokoldalú iparos, művész és feltaláló volt. 1828. április 19-én született Pécsen. Édesapja, Zsolnay Miklós 1852-ben hozta létre a családi vállalkozást, melynek irányítását egy évvel később kisebbik fiának, Vilmosnak adta át. A fiú festőnek készült, de tehetsége a porcelánkészítés terén is megmutatkozott. Nevéhez fűződik egy különleges anyag, a pirogránit feltalálása, mely több szobor alapanyagát képezi az Országházban.

A főrendiházi folyosó pirogránit szobrai
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

A piro előtag a magas hőmérsékleten történő égetésre, a gránit a termékek szilárdságára utal. A porózus szerkezetű sav- és fagyálló anyagot tartóssága miatt elsősorban kültéri épületdíszítő kerámiák, tetőcserepek, kályhák készítésére használták. Zsolnay Vilmos folyamatosan végzett massza- és mázkísérleteket, a termékeket pedig különböző fantázianevekkel hozták forgalomba. Ilyen fantázianév volt a Steindl-massza, majd ennek továbbfejlesztett változata, a pirogránit, mely a 19. század végétől az Osztrák–Magyar Monarchia kedvelt építőanyagává vált. 1885 karácsonyán Zsolnay az Országház építésének hírére készült Steindl-masszából mintát is küldött Steindl Imrének.

Zsolnay-díszítőelem az Országház bútorán
Forrás: Wachsler Tamás

A Zsolnay-gyár termékei az Országház szobrain és díszítőelemein kívül számos más épületen is megtalálhatóak. Munkáik többek között a Mátyás-templom, az Iparművészeti Múzeum, a Fővárosi Állat-és Növénykert főbejáratát és elefántházát, valamint a kecskeméti Cifrapalotát is díszítik.

Az Országház pirogránit szobrairól Az Országház szobrai című kiadványban is olvashatnak. A kötetbe belelapozni itt van lehetőség.

Feltöltve - 2019-03-27 04:00:00.
Kategória: HÍREK