Emlékezés az üvegművészet mesterére

A Róth Miksa címeres üvegablakai a Bécsi kapu téri levéltári palotában címet viselő kiadvány a művész születésének 150. évfordulója alkalmából készült, szerzője Reisz T. Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár korábbi főigazgatója. Ismertető katalógusában nem pusztán a címeres ablakokat tekinthetjük meg leírásaikkal együtt, hanem Róth Miksa családjának történetével is megismerkedhetünk.

Forrás: Pető Zsuzsa, Országgyűlés Hivatala

Róth Miksa, valamint a Forgó és társa cége készítették az Országház színes ólomüveg ablakait is, melyek jelentős része – a Ház dolgozóinak segítségével – a pincében átvészelte a második világháború pusztításait, így máig az épület ékességei. Róth az 1890-es évek elején igen fiatalon nyerte el a megbízást, melynek köszönhetően a kor legismertebb üvegfestő művésze lett. Műhelyét 1885-ben alapította, majd 1939-ig a VII. kerületi – ma Róth Miksa Emlékházként működő – Nefelejcs utca 26-ban dolgozott. Stílusát kezdetben a historizmus, majd a szecesszió és az art deco jellemezte.

Forrás: Pető Zsuzsa, Országgyűlés Hivatala

Róth Miksa ablakait az Országházi kalauz című kiadványban is megcsodálhatjuk, mely az Országházi séták sorozat első részeként jelent meg. A kötet – mely a világ egyik legszebb épületén, a magyar Országház látogatói útvonalán vezeti végig olvasóit – megvásárolható a látogatóközpont ajándékboltjában.

Feltöltve - 2016-01-28 13:33:00.
Kategória: HÍREK