Emlékezés Steindl Imrére

1902. augusztus 31-én hunyt el az Országház tervezője, Steindl Imre.

Steindl Imre (1839–1902)
Forrás: MNM Történeti Fényképtár

A 19. század zseniális építészének, Steindl Imrének munkássága csúcsát az Országház jelentette, mely Budapest panorámájának meghatározó eleme, a világ kulturális örökségének része. Ez „az épületmű (...) nemcsak megalkotójának hatalmas művészi egyéniségét hirdeti, nem csupán egy népnek, egy nemzetnek alkotóképességéről tesz tanubizonyságot, hanem – már méretei és ragyogóan gazdag kiképeztetése által is – keletkezési korának emlékéül áll s a művelt emberiség e korabeli kulturerejének fokmérőéül marad a késő századokra.” Pilisi Ney Béla, 1904.
A neogótikus stílusú épület tizenkilenc év alatt készült el (1885 és 1904 között), minden részlete aprólékosan kidolgozott remekmű. Hossza 265 méter, legszélesebb része 123 méter, alapterülete 17 745 négyzetméter, kupolája pedig 96 méterre magasodik a járdaszinttől mérve. A négyszintes épületben 10 belső udvar, 29 kapu, 27 lépcsőház, 19 lift és több mint 200 iroda található. Az Országház a magyar törvényhozás otthona és egyben az Ország Háza is, tehát mindenkié – ezt jelképezik a társalgókban látható, foglalkozásokat megjelenítő szobrok is.
Steindl Imre művének végső befejezését és rendeltetésszerű használatbavételét már nem érhette meg: öt héttel a képviselőház első országházi ülése előtt elhunyt.

Balra: az Országház képviselőházi társalgójában elhelyezkedő építőművészet kettős szoborcsoportja, melynek egyik tagját az alkotó, Damkó József Steindl Imréről mintázta. Jobbra: Stróbl Alajos Steindl Imréről készített szobra az Országház díszlépcsőházának márványfalában.
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum


Az Országház története címet viselő építészettörténeti kiállításnak az Országház XV-ös udvara ad otthont, mely minden nap megtekinthető a parlamenti sétára váltott jeggyel.

Az Országház története című kiállítás
Forrás: Bencze Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Feltöltve - 2018-08-31 09:15:00.
Kategória: HÍREK